Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, με την Γενική Γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κατερίνα Πατσογιάννη και τους συνεργάτες τους, υποδέχτηκαν στην Αθήνα τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Μάριο Χαρτσιώτη, συνοδευόμενο από τον κ. Νεόφυτο Κωνσταντίνου, Αναπληρωτή Αρχηγό Διπλωματικής Αποστολής Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, τον κ. Άριστο Τσιάρτα, Επικεφαλή Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής και Έμφυλης Βίας και Προέδρου του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, την κα Εύη Νικολάου, Υπεύθυνη Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων και Κλάδου Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων του Αρχηγείου Αστυνομίας και την κα Μαρία Μαυρουδή, Αστυφύλακα Κλιμακίου Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων του Αρχηγείου Αστυνομίας, για μια γόνιμη συζήτηση που επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Η συνάντηση υπογράμμισε την κοινή δέσμευση των δύο κρατών να ενισχύσουν την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας και να διασφαλίσουν την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης.
Η Υφυπουργός κ. Παπακώστα μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τις καινοτόμες προσεγγίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ιδίως την επιτυχή εφαρμογή του “Panic Button”. Την εφαρμογή που παρέχει έναν διακριτικό, φιλικό προς τον χρήστη μηχανισμό για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας προκειμένου να ζητήσουν άμεση βοήθεια σε περιπτώσεις ανάγκης. Από την έναρξή του, το “Panic Button” έχει γίνει ένα κρίσιμο εργαλείο στις προσπάθειες της Ελλάδας για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, ενδυναμώνοντας τα θύματα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στη θεσμική υποστήριξη.
Ο Κύπριος Υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κύπρου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης εθνικής ανάπτυξης της, αντίστοιχης του “Panic Button”, εφαρμογής “ΕΛΠΙΣ”. Η πρωτοβουλία αυτή, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ασφαλούς, προσβάσιμου και αποτελεσματικού συστήματος υποστήριξης για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο.
Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία και στους δύο να ανταλλάξουν τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, να συζητήσουν τις επιχειρησιακές προκλήσεις και να διερευνήσουν στρατηγικές συνεργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των απαραίτητων εργαλείων και στα δύο κράτη. Η Υφυπουργός κ. Παπακώστα τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, δηλώνοντας:
“Η βία κατά των γυναικών και των ευάλωτων ατόμων είναι ένα διακρατικό ζήτημα που απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση. Με την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία, μπορούμε να σώσουμε ζωές, να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και να υποστηρίξουμε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα κάθε ατόμου.”.
Αμφότεροι επαναβεβαίωσαν την αφοσίωσή τους στην προώθηση μιας κοινωνίας όπου τα θύματα ακούγονται, υποστηρίζονται και προστατεύονται. Συμφώνησαν να καθιερώσουν συνεχή διάλογο για την παρακολούθηση της πορείας των αντίστοιχων εφαρμογών τους και να διερευνήσουν περαιτέρω καινοτομίες για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.