ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Ο βασικός σχεδιασμός των πολιτικών του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, βασίζεται στην εδραία πεποίθηση, ότι η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν απλά ιδανικά, αλλά θεμελιώδεις αρχές και πυλώνες, που στηρίζουν και ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή της χώρας μας και οδηγούν αναπόδραστα στην ευημερία των πολιτών.

Α. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το ΥΚΟΙΣΟ, αποδίδει ύψιστη σημασία καταρχήν στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών ενάντια στην έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία . Λαμβάνοντας υπόψη, ότι η έμφυλη βία πηγάζει κατά κύριο λόγο από τις παραδοσιακά άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών και τα αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις και εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους, υπό το πρίσμα των διαστάσεων που έχουν λάβει στις μέρες μας τα περιστατικά κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας , καθίσταται επιτακτική ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, της όσο το δυνατόν πιστής εφαρμογής στην χώρα μας, της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Ν.4531/2018) και των συστάσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, GREVIO (5-12-2023), καθώς μεταξύ όλων των υπολοίπων, η Κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να υποβάλει έως τις 5 Δεκεμβρίου 2026 (ήτοι σε 2 χρόνια από σήμερα και σε προεκλογικό χρόνο) Έκθεση στην Επιτροπή των Μερών, σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εφαρμογή της Σύμβασης, στους τομείς που αναφέρονται σε αυτή.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2024/1385 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η οποία συνιστά ενωσιακή υποχρέωση της χώρας και απαιτείται να έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη έως 14-6-2027 (το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενσωμάτωσε πριν λίγες ημέρες ένα μέρος των άρθρων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του, υπολείπεται ωστόσο η ενσωμάτωση και των υπολοίπων διατάξεων της οδηγίας, που αφορούν το ΥΚΟΙΣΟ και το ΠΡΟ.ΠΟ) ο διυπηρεσιακός και διατομεακός συντονισμός αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για την παροχή αποτελεσματικής υποστήριξης στις γυναίκες θύματα βίας.

Ειδικότερα, στην σκ. 83 του προοιμίου της Οδηγίας ορίζεται ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίζουν και να εφαρμόζουν αποτελεσματικές, ολοκληρωμένες και συντονισμένες πολιτικές που περιλαμβάνουν όλα τα σχετικά μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Ο συντονισμός θα πρέπει να διασφαλίζεται σε κεντρικό επίπεδο, καθώς και, κατά περίπτωση , σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο , ενώ τα κράτη οφείλουν να ορίσουν τον επίσημο φορέα που θα είναι αρμόδιος για τον συντονισμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών και των μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας που καλύπτονται από την Οδηγία.

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένα τα ανωτέρω αναφερθέντα, αλλά και ως κατευθυντήριο οδηγό μας τις συστάσεις της ως άνω αναφερόμενης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Grevio προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης επί του πεδίου, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, σε συνεργασία πάντα με την ΓΓΙΑΔ, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους εποπτευόμενους από εμάς φορείς (π.χ. ΚΕΘΙ), αρμόδια Συμβούλια, τις ομάδες εργασίας, διυπουργικές και μη , αλλά και την κοινωνία των πολιτών (ΜΚΟ), προτείνουμε μια πρώτη δέσμη μέτρων, που στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των πολλαπλών διακρίσεων, αλλά και κάθε είδους βίας με έμφυλα χαρακτηριστικά (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία γυναικών με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση κ.λ.π.)

Επιχειρώντας να σταχυολογήσουμε τα βασικά στοιχεία των μελλοντικών μας δράσεων, τα οποία θα αναπτύξουμε συγκροτημένα και στοχευμένα, σε ορίζοντα διετίας, φιλοδοξούμε να αναμορφώσουμε πλήρως το τοπίο των έμφυλων διακρίσεων και της βίας (έμφυλης, ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής )κατά των γυναικών στην χώρας μας, ενεργοποιώντας τις κάτωθι πολιτικές:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Από τις μέχρι στιγμής προσλαμβάνουσες επί του πεδίου, έχει διαπιστωθεί , ότι υφίσταται έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων Υπουργείων, φορέων, οργάνων κ.λ.π. σε θέματα αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλληλοκαλύψεις, αλλά και ύπαρξη μεγάλων κενών σε κομβικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να υφίσταται πολλές φορές , παρά τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς αντιμετώπισης της βίας, αποσπασματική προσέγγιση, έλλειψη ενιαίων πρωτοκόλλων, χρονοβόρες διαδικασίες, γραφειοκρατία, υποβαθμισμένες υποδομές (π.χ. ξενώνες) κ.λ.π., παρά τις αναντίλεκτα φιλότιμες , αλλά και γενναίες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων.
Αναγνωρίζουμε πως η δημιουργία μιας ισχυρής υποδομής επικοινωνίας αποτελεί το πρωτεύον και πλέον καθοριστικό κριτήριο για την επιτυχή συνεργασία όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και παραγόντων. Προσβλέπουμε λοιπόν, στη δημιουργία ενός καινοτόμου Κέντρου Συντονισμού, εξοπλισμένου με ισχυρή επικοινωνιακή , αλλά και υψηλή τεχνολογική υποδομή.
Το εν λόγω κέντρο μπορεί να αποτελέσει μία εμβληματική μεταρρυθμιστική τομή για την Κυβέρνησή μας , αλλά και την κορωνίδα των στρατηγικών μας επιδιώξεων για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού, με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των συλλογικών μας προσπαθειών. Το συντονιστικό αυτό κέντρο, θα δύναται εκτός από το να συντονίζει, τάχιστα και ολοκληρωμένα, την ολιστική αντιμετώπιση κάθε περιστατικού βίας, να λειτουργεί και ως ο άξονας του δικτύου μας, παρέχοντας μια λειτουργική πλατφόρμα για άμεση και συνεχή επικοινωνία μεταξύ του Υπουργείου, των Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων, των Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών, της αστυνομίας, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και όλων των εμπλεκόμενων φορέων εν γένει, που εργάζονται για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Αυτή η συνεργατική προσέγγιση θα διασφαλίσει, ότι όλα τα μέρη ευθυγραμμίζονται στους στόχους τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες, πόρους και βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει αυτό το πολυσχιδές κρίσιμο ζήτημα.

Αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας, το κέντρο θα δημιουργήσει ασφαλείς και αποτελεσματικούς διαύλους για την ανταλλαγή πληροφοριών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι φορείς ενημερώνονται για τις εξελίξεις, τις τάσεις και τα αναδυόμενα ζητήματα στο πεδίο της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Αυτή η υποδομή θα επιτρέψει την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την ταχεία ανταπόκριση σε περιστατικά και την αποτελεσματικότερη κατανομή των ανθρωπίνων πόρων.
Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό αυτό Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας έχει ως στόχο να λειτουργήσει, ως ορόσημο αποτελεσματικότητας και συνεργασίας, αξιοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο μας βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Microsoft, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών υποδομών που θα υποστηρίξουν την αποστολή του Κέντρου και θα προσφέρουν καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση και την πρόληψη περιστατικών έμφυλης βίας.

Σύγχρονα Συστήματα και Τεχνολογίες που θα υλοποιηθούν:
1. Κεντρική Πλατφόρμα Διαχείρισης Περιστατικών:
• Βάση Δεδομένων Υψηλής Επιδόσεως: Το Κέντρο θα αξιοποιεί μια ενοποιημένη βάση δεδομένων που θα επιτρέπει τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (αστυνομία, δικαιοσύνη, κοινωνικές υπηρεσίες, νοσοκομεία). Η βάση αυτή θα εγγυάται ασφάλεια και ακεραιότητα των δεδομένων. (Περαιτέρω ανάλυση της Βάσης Δεδομένων γίνεται στο μέρος “Β”).
• Εργαλεία Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Analytics): Μέσω προηγμένων αλγορίθμων, το Κέντρο θα μπορεί να εντοπίζει τάσεις, να προβλέπει επικίνδυνες περιοχές και να παρέχει προτάσεις για τη βελτίωση της πολιτικής πρόληψης.
2. Διαδραστικός Διαχειριστικός Πίνακας Ελέγχου:
• Το Κέντρο θα περιλαμβάνει έναν διαδραστικό πίνακα ελέγχου, ο οποίος θα προσφέρει στους χρήστες του (φορείς και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων) τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας οπτικοποιημένα δεδομένα, στατιστικά στοιχεία και ειδοποιήσεις για κρίσιμα περιστατικά.
3. Αυτοματοποιημένα Συστήματα Προειδοποίησης και Αντίδρασης:
• Συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI): Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει την αυτόματη ανίχνευση σημάτων κινδύνου από καταγεγραμμένα δεδομένα και την άμεση κινητοποίηση αρμόδιων αρχών σε κρίσιμες περιπτώσεις.
• Συντονισμός Άμεσης Δράσης: Ένα σύστημα ειδοποιήσεων θα διασφαλίζει τη συντονισμένη δράση μεταξύ αστυνομίας, ιατρικών υπηρεσιών και κοινωνικών λειτουργών.
4. Ψηφιακά Εργαλεία Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης:
• Πλατφόρμες Εκπαίδευσης: Διαδραστικά προγράμματα θα εκπαιδεύουν τους πολίτες και τους επαγγελματίες στην πρόληψη και διαχείριση περιστατικών βίας.
• Ψηφιακές Καμπάνιες Ενημέρωσης: Δημιουργία ενημερωτικού υλικού και στοχευμένων καμπανιών για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την έμφυλη βία.
Τεχνολογική Υποδομή και Συνεργασίες:
1. Ασφαλείς Υποδομές Cloud:
• Το σύστημα θα φιλοξενείται σε περιβάλλοντα υψηλής ασφάλειας, προστατεύοντας την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα των δεδομένων, ενώ θα διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του.
2. Διεθνής Δικτύωση:
• Το Κέντρο θα συνδέεται με διεθνείς πλατφόρμες για την ανταλλαγή πληροφοριών και την ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Διερμηνεία και Συμπερίληψη:

Το Κέντρο θα ενσωματώνει συστήματα πολυγλωσσικής υποστήριξης για την εξυπηρέτηση θυμάτων από διαφορετικές γλωσσικές και πολιτισμικές ομάδες, εξασφαλίζοντας , ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς υποστήριξη.
Εκτός από την ενίσχυση της επικοινωνίας, το Κέντρο Συντονισμού θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παροχή στρατηγικής κατεύθυνσης και εποπτείας για όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη βία λόγω φύλου. Θα λειτουργεί ως κέντρο διοίκησης, συντονίζοντας τις προσπάθειες των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να διασφαλίζεται μια συνεκτική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιστατικών. Με την παροχή ενός κεντρικού σημείου επαφής, το κέντρο θα εξορθολογίσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, μειώνοντας καταρχήν τους χρόνους, την αλληλοκάλυψη των προσπαθειών ή την μη κάλυψη και βελτιστοποιώντας τον αντίκτυπο των παρεμβάσεών μας.

Η δημιουργία του κέντρου θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις Κοινοτικές οργανώσεις αλλά και με οργανώσεις και σωματεία της κοινωνίας των πολιτών. Οι εν λόγω φορείς διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των θυμάτων και η συγκροτημένη συμμετοχή τους στο κέντρο θα συμβάλλει καθοριστικά στο να διασφαλίσουμε αφενός, ότι οι στρατηγικές μας ενημερώνονται από τις ανάγκες και τις εμπειρίες της ενεργού δράσης στο πεδίο και αφετέρου, ότι λειτουργούν υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στην Κυβερνητική προσπάθεια. Με τη διενέργεια τακτικών διαβουλεύσεων και βρόχων ανατροφοδότησης, το κέντρο θα διασφαλίσει , ότι οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες μας παραμένουν συναφείς και ανταποκρίνονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο της έμφυλης βίας.

Προκειμένου να εξειδικευτεί η δράση συγκροτείται άμεσα διυπουργική ομάδα εργασίας με επισπεύδον Υπουργείο το ΥΚΟΙΣΟ και τη συμμετοχή νομικών και ειδικών σε θέματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, καθώς και πληροφοριακών συστημάτων, ώστε:

να περιγράψουν και εξειδικεύσουν τη λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου και του απαιτούμενου εξοπλισμού (κεντρική πλατφόρμα, σύστημα ΑΙ, interactive dashboards, chating, κλπ- ήδη έχει γίνει επικοινωνία με την Microsoft και άμεσα δρομολογείται με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), καθώς και,
να εκπονήσουν σχέδιο νόμου, εντός 4 μηνών
Συγκρότηση διυπουργικής ομάδας εργασίας: 2/2025 – 6/2025.
Για τη χρηματοδότηση της δράσης θα αξιοποιηθούν πόροι από το τομεακό πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ 2021-2027.Υποβολή πρότασης εξειδίκευσης: 2o εξάμηνο 2025.
Δημιουργώντας το ως άνω προτεινόμενο Συντονιστικό Κέντρο υλοποιούμε και συμμορφωνόμαστε με σχετική σύσταση της GREVIO ( άρθρα 10,17,28).

2.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Παρά την έντονη προσπάθεια και σημαντική βελτίωση στο καθοριστικό ζήτημα της συλλογής δεδομένων στατιστικού χαρακτήρα για όλες τις μορφές βίας, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό κενό στη διαθεσιμότητα και την καταγραφή των δεδομένων, το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πολλαπλούς φορείς που συλλέγουν στοιχεία , στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ τους και στην τελική τους συγκέντρωση σε ένα ενιαίο κόμβο συλλογής δεδομένων.
Στη κατεύθυνση της επίλυσης αυτού του φαινομένου, επεξεργαζόμαστε ήδη τη δημιουργία ενός ενιαίου κεντρικού συστήματος συλλογής δεδομένων, που θα συνενώσει τα υφιστάμενα συστήματα και θα τυποποιήσει τη διαδικασία καταγραφής για όλους τους αρμόδιους φορείς .

Η συλλογή των δεδομένων θα αφορά πέρα από την καταγραφή των περιστατικών σε διασύνδεση με αστυνομία, εισαγγελικές αρχές, νοσοκομεία κ.λ.π. για την κάλυψη των κενών στην καταγραφή και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και την αποτελεσματική συλλογή στοιχείων για την καταγραφή γυναικών θυμάτων βίας που εμπλέκονται σε ποινικές και αστικές διαδικασίες, διαχωρισμένα κατά φύλο και ηλικία τόσο του θύματος όσο και του δράστη, κατά τύπο βίας, κατά σχέση θύματος – δράστη και κατά γεωγραφική περιοχή (Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης έως το τέλος του 2026 θα συμπέσει χρονικά με την υλοποίηση του ως άνω αναφερόμενο κεντρικού κόμβου συλλογής δεδομένων και θα επιβοηθήσει αυτόν).

Επιπλέον θα αφορά , την διασφάλιση συγκρισιμότητας των δεδομένων, που συλλέγονται από τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές και την καθιέρωση ενός συστήματος που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των υποθέσεων βίας κατά των γυναικών σε όλα τα στάδια των διαδικασιών επιβολής του νόμου και των δικαστικών διαδικασιών, την συλλογή δεδομένων για τις αποφάσεις σχετικά με την επιμέλεια/επίσκεψη/διαμονή των παιδιών, που έχουν λάβει ρητά υπόψη τους περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπως και τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τυχόν υποτροπή περιστατικών, τυχόν διαχείριση, αντιμετώπιση και εξέλιξη αυτών, καθώς και με τον αριθμό αιτήσεων ασύλου για λόγους έμφυλης βίας κατά των γυναικών.

Οι ως άνω αναφερόμενες ενέργειες, θα διευκολύνουν την ανταλλαγή και την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, θα βελτιώσουν τη χάραξη πολιτικής και τις στρατηγικές αντιμετώπισης και καταληκτικά, θα ενισχύσουν την ικανότητά μας να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τη βία.

Για το ως άνω έργο έχουν εξασφαλιστεί πόροι στο πλαίσιο τομεακού προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ 2021-2027. Η βάση δεδομένων θα διαλειτουργήσει προφανώς με το Συντονιστικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί. (εκτίμηση διενέργειας διαγωνισμού 2ο εξάμηνο 2025).

Δημιουργώντας το ως άνω προτεινόμενο Σύστημα Συλλογής Δεδομένων υλοποιούμε και συμμορφωνόμαστε με την σχετική σύσταση της GREVIO (άρθρο 11).

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Στο επίκεντρο του σχεδίου μας, βρίσκεται η επέκταση του δικτύου των συμβουλευτικών μας κέντρων ( από 44 που είναι σήμερα τουλάχιστον σε 51 ,ήτοι ένα σε κάθε Νομό της χώρας, καθώς σύμφωνα με διεθνή πρότυπα υπολογίζεται, ότι απαιτείται 1 δομή ανά 200.000 κατοίκους ), τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών μας, για την καταπολέμηση και την πρόληψη της έμφυλης βίας κατά των γυναικών.

Σύμφωνα άλλωστε με το άρθρο 22 της GREVIO ενθαρρύνονται σθεναρά οι ελληνικές αρχές, να υποστηρίξουν και να αναπτύξουν περαιτέρω το δίκτυο εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης και να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις ανάγκες όλων των γυναικών θυμάτων σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων, με την ενίσχυση της συνεργασίας με ΜΚΟ που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, καθώς και με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την παροχή μακροπρόθεσμων υπηρεσιών ψυχολογικής συμβουλευτικής προκειμένου να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των θυμάτων.

Σε συνεργασία με Δήμους της Χώρας η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών για την προστασία των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας. Η ΓΓΙΑΔ έχει την επιστημονική εποπτεία όλου του Δικτύου Δομών παρέχοντας το Κοινό Πλαίσιο Λειτουργίας και Δεοντολογίας των Δομών και της μεθοδολογίας προσέγγισης της συμβουλευτικής προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών στο Δίκτυο των δομών (άρθ. 30 Ν. 4604/2019).

Oι Δομές του Δικτύου αναπτύχθηκαν αρχικά κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση», στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2009-2013», ενώ κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 συνεχίστηκε η λειτουργία των Δομών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται οι Δομές (Συμβουλευτικά Κέντρα-ΣΚ) από τα Περιφερειακά Προγράμματα μέσω των οποίων έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία τους μέχρι 31/12/2025 για 7 ΣΚ, μέχρι 31/3/2026 για 1 ΣΚ, μέχρι 30/6/2026 για 5 ΣΚ και μέχρι 31/12/2027 για 1 ΣΚ του ΚΕΘΙ και αντίστοιχα για τα ΣΚ των Δήμων. Αντίστοιχη χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ παρέχεται και για τους ξενώνες φιλοξενίας.
Παράλληλα χρηματοδοτείται από το τομεακό πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή δράση για τον συντονισμό των δομών του δικτύου και την επιστημονική υποστήριξη και εποπτεία του προσωπικού η οποία υλοποιείται από το ΚΕΘΙ με διάρκεια έως 31/12/2027.

Με τα ανωτέρω δεδομένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει θέμα επανεξέτασης της συνέχισης της συγχρηματοδότησης, η οποία θα εκτιμηθεί κατόπιν εκπόνησης σχετικής μελέτης αξιολόγησης (μελέτη βιωσιμότητας) για την οποία έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των προσφορών.
Τα πορίσματα της μελέτης βιωσιμότητας θα αξιοποιηθούν προκειμένου , να πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΕ για τη συνέχιση η μη της χρηματοδότησης. Σε περίπτωση μη συνέχισης αυτής το κόστος θα πρέπει , να αναληφθεί από εθνικούς πόρους.

Το Δίκτυο Δομών ( 65 συνολικά ) αποτελείται από:

– την 24ωρη γραμμή βοήθειας SOS 15900 , η οποία λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο σε 24ωρη βάση, ως υπηρεσία παροχής άμεσης βοήθειας εθνικής εμβέλειας για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Παρέχεται η δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας και μέσω της Γραμμής παραπέμπονται περιστατικά σε Ξενώνες, σε Συµβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε Υπηρεσίες Υγείας, και άλλους συνεργαζόµενους φορείς, ενώ παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επιπροσθέτως, υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.

Για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας της Γραμμής SOS 15900, στοχεύουμε να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη τεχνολογική αναβάθμιση της υπηρεσίας, αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχουμε ανοίξει με τη Microsoft, η Γραμμή σχεδιάζεται να ενσωματώσει ένα σύστημα διαχείρισης κλήσεων με Τεχνητή Νοημοσύνη (AI-powered Call Management System), το οποίο θα επιτρέπει τη γρηγορότερη εξυπηρέτηση των κλήσεων μέσω έξυπνης δρομολόγησης προς τον κατάλληλο σύμβουλο, μειώνοντας τους χρόνους αναμονής. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί υπηρεσία live chat και chatbot με δυνατότητα 24ωρης υποστήριξης μέσω της ιστοσελίδας της Γραμμής και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, προσφέροντας μια εναλλακτική, διακριτική και ασφαλή επιλογή επικοινωνίας για τα θύματα βίας.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση πολυγλωσσικής υποστήριξης μέσω αυτόματης μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο, θα επιτρέψει σε γυναίκες διαφορετικών εθνοτήτων να λαμβάνουν άμεση υποστήριξη στη γλώσσα τους, ενώ θα διατεθεί επίσης δυνατότητα επικοινωνίας μέσω βιντεοκλήσης με διερμηνείς στη νοηματική γλώσσα, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα των υπηρεσιών για άτομα με αναπηρίες.

Τέλος, θα αναβαθμιστεί η ασφάλεια και προστασία των δεδομένων, μέσω κρυπτογράφησης end-to-end και υλοποίησης αυστηρών πρωτοκόλλων ανωνυμίας και ιδιωτικότητας, ώστε να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των κλήσεων και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των γυναικών που απευθύνονται στη Γραμμή. Με αυτές τις καινοτομίες, η Γραμμή SOS 15900 θα μετατραπεί σε έναν πιο σύγχρονο, δυναμικό και απόλυτα προσβάσιμο μηχανισμό άμεσης βοήθειας, ενισχύοντας την εθνική μας στρατηγική για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
– 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 14 στις έδρες των περιφερειών λειτουργούν υπό το ΚΕΘΙ, 29 Συμβουλευτικά Κέντρα υπό την ευθύνη των εκάστοτε Δήμων και 1 υπο την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Tα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν:

ψυχοκοινωνική στήριξη (εξειδικευμένη συμβουλευτική σε θέματα βίας),
νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση για τα δικαιώματα τη σχετική νομοθεσία, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή καταγγελίας, μήνυσης κλπ.
δωρεάν νομική βοήθεια – legalaid (ήδη υπογράφηκαν 25 πρωτόκολλα συνεργασίας με δικηγορικούς συλλόγους της χώρας για δωρεάν παροχή νομικής υποστήριξης σε σύνολο 36 συλλόγων),
συμβουλευτική απασχόλησης και προώθησης στην αγορά εργασίας σε συνεργασία με άλλους φορείς (π.χ. ΔΥΠΑ, Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων κλπ.),
υπηρεσίες παραπομπής σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, κοκ.
– 20 Ξενώνες Φιλοξενίας, εκ των οποίων 18 λειτουργούν με ευθύνη των εκάστοτε δήμων και 2 λειτουργούν υπό την ευθύνη του ΕΚΚΑ.
Στους ξενώνες φιλοξενίας παρέχεται ασφαλής διαμονή και σίτιση στις γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους, πρόσθετη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική μέσω των συμβουλευτικών κέντρων, ενώ τα στελέχη διευκολύνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες, την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία κλπ

Όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Όλες οι δομές στελεχώνονται από επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στη συμβουλευτική γυναικών (ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικές/-ούς λειτουργούς και νομικούς).

Παράλληλα, τόσο τα Συμβουλευτικά Κέντρα, όσο και οι Ξενώνες Φιλοξενίας αναπτύσσουν δράσεις δικτύωσης στις τοπικές κοινωνίες για την εξάλειψη της έμφυλης βίας ή/και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, για την πραγματοποίηση συναντήσεων και στη διασύνδεση, τη δικτύωση και τη συνεργασία µε τοπικούς φορείς. Συχνά συμμετέχουν οι Δήμοι, οι Δημοτικές και Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας (ΔΕΠΙΣ&ΠΕΠΙΣ), οι Αστυνομικές Διευθύνσεις και άλλοι δημόσιοι φορείς και ΜΚΟ. Οι δράσεις αποτυπώνονται ανά περιφέρεια σε Ετήσιες Εκθέσεις και τριμηνιαία ενημερωτικά δελτία για τη Βία κατά των Γυναικών της ΓΓΙΑΔ.

Περαιτέρω, με το άρθρο 25 του ν.4604/2019 (ΦΕΚ Α’ 50/26.03.2019) δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ α΄ και στα νομικά πρόσωπα αυτών να συστήσουν οργανική μονάδα, με τίτλο «Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών». Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι απευθύνονται στο ΥΚΟΙΣΟ, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, ειδάλλως η νέα δομή να βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Για τη χρηματοδότηση της δράσης θα αξιοποιηθούν πόροι από το τομεακό πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή»(ΠΑΔΚΣ) και τα 13 ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2021-2027 (2ο εξάμηνο 2025-1ο εξάμηνο 2026).
Επίσης, θα αξιοποιηθούν πόροι των ΟΤΑ σε όσες περιπτώσεις αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν ΣΚ με ιδίους πόρους (2ο εξάμηνο 2025).

Επιπλέον, προκειμένου να ανταποκριθούμε σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν από την εστία τους αλλά δεν μπορούν να εισαχθούν άμεσα σε Ξενώνα Φιλοξενίας, λόγω ολοκλήρωσης της διαδικασίας των ιατρικών εξετάσεων που απαιτούνται, προχωρήσαμε στις 18/1/2024 στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με σκοπό την προσωρινή δωρεάν διαμονή τους σε ξενοδοχεία -μέλη της Ενώσεως, διαδικασία που υλοποιείται κανονικά και στο πλαίσιο αυτής έχουν εξυπηρετηθεί έως και σήμερα 57 περιστατικά με γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η υπηρεσία μας έχει ολοκληρώσει διαδικτυακές ενημερωτικές συναντήσεις για τη διαδικασία αυτή με τα στελέχη της Γραμμής, το ΚΕΘΙ και τις ΟΔΕ των Ξενώνων Φιλοξενίας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου το οποίο θα είναι σε ισχύ έως την 18.1.2026, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΚΟΙΣΟ και εκπροσώπους της ΠΟΞ εντός του Φεβρουαρίου του 2025 προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω από κοινού δράσεις. Ήδη στοχεύουμε εντός του Φεβρουαρίου 2025 να διενεργηθεί από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΙΑΔ και το ΚΕΘΙ, ένα διαδικτυακό σεμινάριο στο οποίο θα ενημερωθούν στελέχη των ξενοδοχείων γύρω από διάφορες θεματικές ενότητες, όπως είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα πολλαπλών διακρίσεων, η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, το σήμα ισότητας στις επιχειρήσεις κλπ.

Επεκτείνοντας και ενισχύοντας το υφιστάμενο δίκτυο Συμβουλευτικών Κέντρων υλοποιούμε και συμμορφωνόμαστε με τις σχετικές συστάσεις της GREVIO (άρθρα 8, 20 και 22)

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 13 ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Για την ενίσχυση του δικτύου των Δομών μας, ήτοι των Συμβουλευτικών Κέντρων επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα πιλοτικής λειτουργίας 13 Κινητών Μονάδων (1 ανά περιφέρεια), οι οποίες θα συνεισφέρουν με άμεση ανταπόκριση στο πεδίο σε θέματα έμφυλης, ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας.

Οι Κινητές μονάδες θα πλαισιώνονται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και θα συνεπικουρήσουν το έργο των Συμβουλευτικών Kέντρων. Θα επιδιωχθεί συνεργασία υπογράφοντας σχετικά πρωτόκολλα με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Χαμόγελο του Παιδιού και ΜΚΟ, που διαθέτουν επίσης Κινητές Μονάδες, ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι ήδη έχουν εκφραστεί θετικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς και τα Κέντρα Κοινότητας, που διαθέτουν ήδη Κινητές Μονάδες. Οι Κινητές Μονάδες θα εξυπηρετούν:
θύματα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές κάθε Περιφέρειας
περιπτώσεις δυσκολίας πρόσβασης των θυμάτων σε Συμβουλευτικό Κέντρο για διάφορους λόγους ή και δυσκολίας τους να καταγγείλουν το γεγονός
όπου κρίνεται απαραίτητη η άμεση αντίδραση και ανταπόκριση στο πεδίο με επιτόπια επίσκεψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών
σε περιπτώσεις θυμάτων σεξουαλικής βίας που έχουν καταφύγει σε Κέντρο Σεξουαλικής Βίας προκειμένου να παρασχεθεί άμεση ψυχολογική υποστήριξη και να προδιαγραφεί πρόγραμμα συνεδριών για τη θεραπεία του τραύματος στα Συμβουλευτικά Κέντρα (υπό διαμόρφωση ο σχεδιασμός σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας)
σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας που το θύμα δεν έχει καταφύγει σε Κέντρο Σεξουαλικής Βίας για την ενθάρρυνσή του να καταγγείλει το γεγονός και να του παρασχεθεί άμεση ψυχολογική υποστήριξη
Για τη χρηματοδότηση της δράσης θα αξιοποιηθούν πόροι από τα Περιφερειακά Προγράμματα.
Επεκτείνοντας και ενισχύοντας το υφιστάμενο δίκτυο Συμβουλευτικών Κέντρων με τις 13 κινητές μονάδες υλοποιούμε και συμμορφωνόμαστε με τις σχετικές συστάσεις της GREVIO (άρθρα 22,25)

5. ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΥΤΩΝ

Το ζήτημα της παροχής ασφαλών και προσβάσιμων έκτακτων καταλυμάτων παραμένει για εμάς υψίστης σημασίας. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν, στην επιτακτική ανάγκη παροχής ολοκληρωμένης υποστήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, ξεκινήσαμε ήδη μια ενδελεχή και ουσιαστική αξιολόγηση της υφιστάμενης υποδομής και των υπηρεσιών που παρέχονται από τους ξενώνες μας.
Στους Ξενώνες του Δικτύου μας σήμερα παρέχεται:
φιλοξενία έως 6 μήνες για γυναίκες έμφυλης βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων και τα παιδιά τους( για τα αγόρια έως 12 ετών)
συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη
εκμάθηση ελληνικής γλώσσας για υπηκόους τρίτων χωρών και τα παιδιά τους,
δημιουργική απασχόληση παιδιών, εργασιακή συμβουλευτική

Για την παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών υλοποιούνται έργα με χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Έχοντας εντοπίσει ωστόσο τους τομείς που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, προχωράμε στον σχεδιασμό παρεμβάσεων, με στόχο την πολύπλευρη ενίσχυση και ενδυνάμωση των δομών, ώστε να γίνουν φιλικότερες, λειτουργικότερες και πιο προσβάσιμες.

Οι 20 ξενώνες που λειτουργούν επί του παρόντος υπό την εποπτεία του ΚΕΘΙ και της ΓΓΙΑΔ, έχουν επιδείξει σημαίνουσα προσφορά στον τομέα της αρωγής και της στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας. Ωστόσο, οραματιζόμαστε μια στρατηγική επέκταση που όχι μόνο θα αυξήσει τον αριθμό τους, αλλά και θα ενισχύσει τη δυναμικότητά τους, ιδίως όσον αφορά τα Έκτακτα καταλύματα και ιδίως στις περιοχές που η ανάγκη είναι μεγαλύτερη (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Επίσης αρχίζει και γίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός ξενώνα κακοποιημένων ομόφυλων αντρών.

Μια κρίσιμη συνιστώσα της πρωτοβουλίας μας, είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στους ξενώνες. Προχωρώντας στον εξορθολογισμό των διαδικασιών εισαγωγής και υιοθετώντας μια πιο ευέλικτη προσέγγιση που θέτει την ασφάλεια των θυμάτων στο επίκεντρο, διασφαλίζουμε ότι τα διοικητικά πρωτόκολλα δεν θα στέκονται εμπόδιο στην προστασία των γυναικών θυμάτων βίας.

ΓΙΑ τους 2 ξενώνες του ΥΚΟΙΣΟ (ΕΚΚΑ) και 18 των ΟΤΑ, οι οποίοι είναι υποβαθμισμένοι στην πλειοψηφία τους τόσο ως προς την λειτουργία τους, όσο και ως προς την κτιριακή υποδομή και τον εξοπλισμό τους, επιδιώκεται:
εξορθολογισμός διαδικασιών και προϋποθέσεων εισαγωγής θυμάτων στα καταφύγια/ξενώνες
αναβάθμιση κτιριακής υποδομής και πάσης φύσης εξοπλισμού (έπιπλα κοιτώνων, τραπεζαριών, χώρων συγκέντρωσης, χώρων μελέτης παιδιών, χώρων αθλοπαιδιών και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, αύλειοι χώροι, κλπ)
αύξηση δυναμικότητας κλινών

Επιπροσθέτως γίνεται ήδη διερεύνηση εάν μπορούν να αξιοποιηθούν ακίνητα του ΟΙΚΙΣΟ, η δωρεών , ενώ θα επιχειρηθεί η σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας με ΟΤΑ Α΄και Β΄ Βαθμού (στην περίπτωση που η μελέτη βιωσιμότητας αποφανθεί, ότι χρήζει ενίσχυση το ΔΙΚΤΥΟ , ώστε να διατεθούν και άλλα κτίρια για να λειτουργήσουν ως Ξενώνες (στόχος 1 Ξενώνας ανά Περιφέρεια).

Πραγματοποιείται ήδη διερεύνηση με τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ για το ενδεχόμενο ανάληψης εκπόνησης μελετών και υλοποίησης των έργων ως Διευθύνουσα Υπηρεσία για τους 2 Ξενώνες του ΕΚΚΑ του ΥΚΟΙΣΟ, καθώς επίσης και με τους Δήμους που διαθέτουν ξενώνες ή δύνανται να διαθέσουν κτίρια, προκειμένου να μετατραπούν σε ξενώνες. Διερευνάται η δυνατότητα αξιοποίησης ιδίων πόρων για την αναβάθμιση των κτιρίων και του εξοπλισμού τους, καθώς και εξασφάλιση χορηγιών (1ο-2ο εξάμηνο 2025-2027).

Επεκτείνοντας ποσοτικά , αλλά και αναβαθμίζοντας ποιοτικά τα καταφύγια-ξενώνες για τις γυναίκες θύματα βίας υλοποιούμε και συμμορφωνόμαστε με τη σχετική σύσταση της GREVIO ( άρθρα 8,20,23, 26).

6.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 15900

Όπως ήδη αναφέρθηκε ανωτέρω στοχεύουμε στην αναβάθμιση τηλεφωνικής Γραμμής 15900 με:
καταγγελίες μέσω ψηφιακής εφαρμογής
chating για την άμεση επικοινωνία νεαρών κυρίως ηλικιών
μετάφραση σε πολλές περισσότερες γλώσσες
Σημειώνεται ότι τον 01/2025 υποβλήθηκε αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού του υφιστάμενου έργου στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού.
Θα υποβληθεί πρόσθετο αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού μετά την ολοκλήρωση της περιγραφής του Συντονιστικού Κέντρου η λειτουργία του οποίου θα συσχετιστεί με τη Γραμμή 15900 (2ο εξάμηνο 2025). Επίσης, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της δράσης θα προταθεί η σύσταση οργανικών θέσεων εργασίας στον υπό διαμόρφωση Οργανισμό του ΥΚΟΙΣΟ (1ο εξάμηνο 2025).
Αναβαθμίζοντας την τηλεφωνική γραμμή 15900 υλοποιούμε και συμμορφωνόμαστε με τη σχετική σύσταση της GREVIO (άρθρα 24 ).

7. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ PANIC BUTTON

Η εφαρμογή του “Panic Button” επεκτάθηκε ήδη από τον Μάιο του 2024 χωρικά και εφαρμόζεται σε όλη την ελληνική επικράτεια μετά από κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και δικαιούχοι της εφαρμογής είναι όλα ενήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ανεξαρτήτως φύλου.
Το “Panic Button” χορηγείται από τα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας των υποδιευθύνσεων αστυνομίας και των αστυνομικών τμημάτων, το σύνολο των αστυνομικών τμημάτων, τις υποδιευθύνσεις ασφαλείας και τα τμήματα ασφαλείας ανά την ελληνική επικράτεια ,αλλά και από τα συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΙΑΔ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η ΓΓΙΑΔ πραγματοποίησε 2 διαδικτυακές εκπαιδεύσεις των στελεχών των ΣΚ και δημιούργησε εφαρμογή google drive , όπου και τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα της χώρας καταχωρούν τα σχετικά με την χορήγηση της εφαρμογής στοιχεία.
Από τον Μάρτιο του 2023 έως το τέλος του έτους από τις εξυπηρετούμενες των Συμβουλευτικών Κέντρων (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) 352 γυναίκες ενημερώθηκαν και 71 από αυτές εγκατέστησαν την εφαρμογή στο ΣΚ.
Από 1-1-2024 έως 31-12-2024 (από 10/6/2024 σε όλη την επικράτεια) από τα Συμβουλευτικά Κέντρα, 1097 γυναίκες ενημερώθηκαν και 235 από αυτές εγκατέστησαν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο. Έως σήμερα έχει χορηγηθεί σε 255 γυναίκες από τα Συμβουλευτικά Κέντρα.

Επίσης οι εξυπηρετούμενες συμπληρώνουν «ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ/ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ PANIC BUTTON» όπου αναφέρεται ότι ενημερώθηκαν για τις προϋποθέσεις χορήγησης, την λειτουργία και την χρήση της Εφαρμογής Panic Button και δηλώνουν ότι επιθυμούν ή /δεν επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτή.

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τηρείται και λειτουργεί βάση δεδομένων με την ονομασία (Panic Button), στην οποία καταχωρίζονται, κρυπτογραφημένες, οι απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες του εγγεγραμμένου στην εφαρμογή προσώπου για τον σκοπό λειτουργίας της εφαρμογής.

Δεν απαιτείται κόστος για τη δράση. Σε φάση οριστικοποίησης με τα συναρμόδια Υπουργεία βρίσκεται η πολιτική απορρήτου.

8. ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ Δ.Δ.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη πρωτοκόλλων διαχείρισης περιστατικών και συντονισμού διαδικασιών στο Δίκτυο Δομών του ΥΚΟΙΣΟ, η εφαρμογή κοινού πλαισίου λειτουργίας ενώ προγραμματίζεται η εκπόνηση εργαλείου αποτίμησης υπηρεσιών και πρωτοκόλλων συνεργασίας συναρμόδιων φορέων για θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης, είναι σε εξέλιξη συνεργασία με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τη διαμόρφωση Ενιαίων πρωτοκόλλων διαχείρισης περιστατικών βίας.

Ειδικότερα:
Πρωτόκολλα σχετικά με τις διαδικασίες παραπομπής: Τα πρωτόκολλα ορίζουν τις αρμόδιες για παραπομπή στο Δίκτυο Δομών υπηρεσίες και φορείς, τη διαδικασία και τα στάδια της παραπομπής καθώς και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων σε κάθε στάδιο. Επιπροσθέτως, είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης τα πρωτόκολλα με τις διαδικασίες παραπομπών που αφορούν τη διαχείριση περιστατικών που χρήζουν ανάγκης για παροχή άμεσης, έκτακτης φιλοξενίας.
Πρωτόκολλα σχετικά με τις διαδικασίες που συνδέονται με τη διαχείριση της ατομικής αξιολόγησης κινδύνου: Η ΚΥΑ που αφορά το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου έχει ως αντικείμενο εκτός από την αξιολόγηση του κινδύνου και τη διαχείρισή του. Ειδικότερα, με την εν λόγω ΚΥΑ θα εξειδικευτούν οι διαδικασίες και βάσει αυτών θα εκπονηθούν και τα οικεία πρωτόκολλα που θα περιγράφουν κατά τρόπο ειδικό τις ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων στο στάδιο μετά την αξιολόγηση του κινδύνου.

Πρωτόκολλα συνεργασίας με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εν γένει ιδιωτικούς φορείς: Στα εν λόγω πρωτόκολλα αποτυπώνονται η δικτύωση και οι συνέργειες που αναπτύσσει το ΥΚΟΙΣΟ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των πολλαπλών διακρίσεων με σκοπό την αξιοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.
Πρωτόκολλα συνεργασίας με Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς: Με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε στάδιο σχεδιασμού και επεξεργασίας πρωτόκολλα συνεργασίας με διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Πρωτόκολλα συνεργασίας με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Πραγματοποιείται συνεργασία με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τη σύνταξη ενιαίου πρωτοκόλλου διαχείρισης ενδοοικογενειακής βίας καθώς και για τη βελτίωση της αστυνομικής ανταπόκρισης κατά το χειρισμό των υποθέσεων βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απαιτείται κόστος και όπου απαιτείται καλύπτεται με χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ 2021-2027. Εκτιμάται ότι οι ομάδες εργασίας θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους το 2ο εξάμηνο 2025.

9.ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (RISK TOOL)

Η δημιουργία οριζόντιου Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου ενδοοικογενειακής βίας, εμπίπτει στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 και συγκεκριμένα στη «Δράση 1.1.2: Εισαγωγή άλλων μέτρων για την επίτευξη των σκοπών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης», του Άξονα Προτεραιότητας 1: Πρόληψη και Καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, (ΕΣΔΙΦ 2021-2025).

H υλοποίηση του έργου για την ανάπτυξη ενός εργαλείου εκτίμησης κινδύνου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Οριζόντιες Παρεμβάσεις Εθνικής Εμβέλειας Καταπολέμηση της Βίας κατά́ των Γυναικών» του ΕΠ Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Προβλέπεται η έκδοση ΚΥΑ για την οριζόντια εφαρμογή του εργαλείου εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακή́ς/έμφυλης βίας στην Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με επισπεύδον, ως προς την έκδοση της ΚΥΑ το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην ομάδα συμμετέχουν τα συναρμόδια υπουργεία: ΥΚΟΙΣΟ, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Μεταναστευτικής πολιτικής και Ασύλου.

Περίληψη του προγράμματος

Το εργαλείο εκτίμησης επικινδυνότητας έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει οριζόντια εφαρμογή, σε όλους τους κρατικούς φορείς πρώτης υποδοχής (υγεία, αστυνομία, Κοινωνικές Υπηρεσίες).
Το εργαλείο έχει σχεδιαστεί να μετρά κίνδυνο υποτροπής και κίνδυνο για φονική βία στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Το εργαλείο έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε 3 πόλεις της Ελλάδας, σε όλους τους φορείς πρώτης υποδοχής για έξι μήνες: Καβάλα, Περιστέρι, Ηράκλειο Κρήτης.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου εργαλείου αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο μας και προς αυτή την κατεύθυνση παρατίθεται το σχετικό θεσμικό πλαίσιο:
Θεσμικό πλαίσιο
Στο πλαίσιο του άρθρου 51 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και των παγκόσμιων καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, η Υπηρεσία, της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας η οποία μετονομάστηκε σε ΓΓ Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προχώρησε στην ανάθεση εκπόνησης και στην πιλοτική εφαρμογή του Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου για την ενδοοικογενειακή βία, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την εκτίμηση του κινδύνου της φονικότητας, της σοβαρότητας της κατάστασης και του κινδύνου επανάληψης της βίας στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας/βίας κατά των γυναικών.

Το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου ανταποκρίνεται και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/29/ΕΕ για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 22 προβλέπεται η λήψη εξατομικευμένων μέτρων για την προστασία των θυμάτων, προσέγγιση που βασίζεται στην εξατομικευμένη εκτίμηση κινδύνου (casebycaseapproach).

Επιπλέον, με την ψήφιση του Ν.5090/2024, δυνάμει του οποίου τροποποιήθηκε ο Ν.3500/2006, προβλέφθηκε στο αρ. 23Α του Ν.3500/2006, ατομική αξιολόγηση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και διαχείριση του κινδύνου επανάληψης της βίας και δευτερογενούς θυματοποίησης.

Σύμφωνα με την παρ. 6 του ως άνω άρθρου, όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες και διαδικασίες σχετικά με την μεθοδολογία και τον τρόπο συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και κάθε άλλο ζήτημα για την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης που αναφέρεται στο αρ. 23Α καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση, της οποίας η έκδοση βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο μετά από παρέμβαση στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη από την Υφυπουργό προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδιασμό του εργαλείου και την πιλοτική εφαρμογή του, τη μη προηγούμενη εμπειρία του δημόσιου τομέα στη χρήση σχετικών εργαλείων, τις δυσκολίες που ανέκυψαν, αλλά και τη θετική αποτίμηση του συντονισμού και της συνεργασίας κρατικών φορέων για την προστασία γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, κρίνουμε απαραίτητη την προετοιμασία όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών ώστε να υλοποιηθεί αποτελεσματικά η καθολική και οριζόντια εφαρμογή του εργαλείου.

Επόμενα βήματα:

Ο στόχος είναι το εργαλείο να εφαρμοστεί και να αξιοποιηθεί σταδιακά από όλες τις υπηρεσίες υποδοχής γυναικών θυμάτων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

Α΄ φάσης εφαρμογής στις δομές του ΥΚΟΙΣΟ: Το Οριζόντιο Εργαλείο Εκτίμησης Επικινδυνότητας έχει αποσταλεί στα στελέχη των δομών του δικτύου ΥΚΟΙΣΟ προκειμένου,κατόπιν εκπαίδευσης να ξεκινήσουν την εφαρμογή του. Με την ολοκλήρωση των εκπαιδεύσεων θα αποσταλεί εγκύκλιος στις δομές με οδηγίες και διευκρινίσεις από την αρμόδια Διεύθυνση της ΓΓΙΑΔ, του ΥΚΟΙΣΟ.

Επόμενη φάση εφαρμογής: Καθορισμός της ομάδας εκπαιδευτών που θα διεξάγουν την επιμόρφωση (με συμμετοχή της αναδόχου και εκπροσώπους από τους φορείς που συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή μέσω του ΕΚΔΔΑ συμπεριλαμβανομένων και όσων είχαν παρακολουθήσει την επιμόρφωση στο πιλοτικό στάδιο ή/και είχαν συμμετάσχει στο ταξίδι στο Η.Β.).
Μετά τον ορισμό της ομάδας εκπαιδευτών/τριών, θα οριστούν οι θεματικές ενότητες, οι μέθοδοι εκπαίδευσης, το χρονοδιάγραμμα των εκπαιδεύσεων, ο αριθμός των εκπαιδευόμενων στελεχών. Αρχικά θα γίνει μία επιμόρφωση σε επιτελικά στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων και θα ακολουθήσουν οι εκπαιδεύσεις στο σύνολο του προσωπικού.
Θα πραγματοποιηθεί συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ προκειμένου να ενταχθεί ως θεματική η παρουσίαση του Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου, στο νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της βίας αφού προηγηθεί η προετοιμασία του σχετικού φακέλου σχεδιασμού.

Σταδιακά και όταν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ που θα θέτει το ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης της επικινδυνότητας η εφαρμογή του θα μπορέσει να επεκταθεί και σε κοινωνικές υπηρεσίες ΟΤΑ και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας.

Aναφέρεται πως δεν απαιτείται κόστος για την δράση, ενώ την πλήρη εφαρμογή του ως άνω εργαλείου εκτίμησης κινδύνου, συμμορφωνόμαστε με σχετική σύσταση της GREVIO (άρθρο 51).

10. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΒΙΑΣΜΟΥ (RAPE CENTERS)

Η ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης του ειδεχθούς φαινομένου της σεξουαλικής βίας στη χώρα μας, καθώς και το χαρακτηριστικό του εγκλήματος του βιασμού ως συστηματικά και στατιστικά υποκαταγεγραμμένου, υπογραμμίζει, αλλά και επιτάσσει την αναγκαιότητα δημιουργίας εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης των θυμάτων βιασμού.
Έτσι, σε συμμόρφωση με τις συστάσεις της GREVIO (άρθρο 25), για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και προς το σκοπό της αποτελεσματικής εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων και της δημιουργίας ενός κλοιού προστασίας γύρω από τα θύματα, με πρωτοβουλία μας και σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ανοίγουμε ένα διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, για την ανάπτυξη κέντρων παροχής βοήθειας σε θύματα σεξουαλικής βίας, μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένων κέντρων βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
Η ενδελεχής μελέτη καλών πρακτικών του εξωτερικού και η πολύτιμη τεχνογνωσία του Συμβουλίου της Ευρώπης, μας παρέχουν όλες τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις εμπειρίες που χρειαζόμαστε προκειμένου πολύ σύντομα να έχουμε καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση με σαφές και υλοποιήσιμο σχέδιο δράσης για τα Κέντρα Σεξουαλικής Βίας, όπως λίγες χώρες κ-μ της ΕΕ έχουν κάνει έως σήμερα.

Το όραμα μας για αυτή την εμβληματική τομή περνάει μέσα από την πλήρη αναμόρφωση ολόκληρης της διαδικασίας από την οποία διέρχεται ένα θύμα βιασμού. Με τη δημιουργία τους, τα Κέντρα Σεξουαλικής Βίας, θα παρέχουν υπηρεσίες άμεσης και ολοκληρωμένης υποστήριξης (άμεση ιατρική περίθαλψη , υποστήριξη και αντιμετώπιση του τραύματος, ιατροδικαστικές εξετάσεις, άμεση βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ψυχολογική βοήθεια από ειδικευμένους επαγγελματίες, καθιέρωση τυποποιημένων πρωτοκόλλων για την μεταχείριση γυναικών θυμάτων βιασμού και την παραπομπή τους σε εξειδικευμένες υπηρεσίες κλπ) σε θύματα σεξουαλικής βίας, υιοθετώντας έτσι μια αμιγώς θυματοκεντρική προσέγγιση.

Η προσέγγιση αυτή όχι μόνο θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του επανατραυματισμού του θύματος και της δευτερογενούς θυματοποίησης του, αλλά θα οδηγήσει επίσης, ακόμα περισσότερες γυναίκες, στο να σπάσουν την αλυσίδα της σιωπής.

Με πρωτοβουλία της τέως Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κας Κεφάλα, η Ελλάδα συμμετείχε στο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Τερματισμός της βίας κατά των γυναικών».
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε μελέτη για τη χαρτογράφηση του αριθμού των υπηρεσιών υποστήριξης για τα θύματα σεξουαλικής βίας που είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή, των κενών που υπάρχουν, είτε στη διασύνδεση, είτε στην παροχή υπηρεσιών όσων υφίστανται σεξουαλική βία ή και βιασμό.
Η επίσκεψη των ειδικών του Συμβουλίου της Ευρώπης έγινε στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, τον Ιούνιο του 2024. Στις εστιασμένες ομάδες εργασίας συμμετείχαν:
ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΘΙ και του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
στελέχη του Υπουργείου Υγείας και του τμήματος επειγόντων περιστατικών γενικών νοσοκομείων της χώρας, ιατροδικαστές,
ειδικοί ψυχικής υγείας, ακαδημαϊκοί,
εκπρόσωποι της ελληνικής αστυνομίας,
δικαστικοί λειτουργοί και
εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με ειδίκευση στην στήριξη θυμάτων στο πεδίο.
Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2024 και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από την νυν Υφυπουργό δύο συναντήσεις εργασίας με συναρμόδια Υπουργεία για την ανάπτυξη συνεργασίας στο πεδίο, είτε χωροταξικά είτε μέσω πρωτοκόλλων συνεργασίας:

Α) με το Υπουργείο Υγείας, με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υπηρεσιών Υγείας κ. Θεμιστοκλέους για τη διερεύνηση χώρων στα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.
Β) με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και δη τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη , για τη διερεύνηση επίλυσης του θέματος των ιατροδικαστών.
Επίσης η νυν Υφυπουργός έχει πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας με τον Διευθυντή των Επειγόντων Περιστατικών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθήνας με σκοπό τη συμπερίληψη δράσης στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των χώρων των επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της χώρας που είναι σε εξέλιξη. Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις εργασίας, με Υπουργεία που εμπλέκονται στη Δράση (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου).

Απώτερος στόχος είναι να επιτύχουμε τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού μοντέλου παροχής βοήθειας σε θύματα σεξουαλικής βίας στην Ελλάδα στο πρότυπο σύγχρονων καλών πρακτικών των Κέντρων αναφοράς Σεξουαλικής βίας (SARCs, πχ στη Μ. Βρετανία), όπου η προσέγγιση είναι διαφορετική και πλέον θυματοκεντρική.
Οι υπηρεσίες να παρέχονται ολιστικά με κοινά πρωτόκολλα συνεργασίας σε ειδικούς χώρους και ειδικά καταρτισμένο προσωπικό. Αποφεύγοντας τη μεταφορά του θύματος σε πολλές διαφορετικές υπηρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα φύλαξης των αποδεικτικών στοιχείων και τη δυνατότητα καταγγελίας σε εύλογο χρονικό διάστημα και με τη συνεχή ψυχολογική υποστήριξη.

Επίσης, θα μπορούσε να προβλέπεται η δυνατότητα τα θύματα να ενημερώνονται για την εξέλιξη της δικαστικής οδού από ειδικές υπηρεσίες (ειδικά σε περιπτώσεις θυμάτων τουριστριών, αλλοδαπών κτλ) κάτι που μπορεί να συμβάλλει θετικά στην εικόνα της χώρας.

Επόμενα βήματα:

-Οριστικοποίηση μοντέλου ή μοντέλων λειτουργίας και ανάπτυξη κέντρων βιασμού/ σεξουαλικής βίας.
-Εκπαιδευτική επίσκεψη κλιμακίου της υπηρεσίας ΓΓΙΑΔ στη Γλασκώβη για τη λειτουργία των κέντρων αναφοράς σεξουαλικής βίας/βιασμού. (Μάρτιος 2025).
-Εκπαιδευτικό σεμινάριο σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα στελέχη των υπουργείων και των υπηρεσιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη των κέντρων /βιασμού και τη συμμετοχή σε ενιαίο συντονιστικό κέντρο. (Απρίλιος 2025).
-Υλοποίηση του εγκεκριμένου προγράμματος CERV-2024-DAPHNE «Ενίσχυση της διατομεακής υποστήριξης για τα θύματα σεξουαλικής βίας»(Enhancinginteragencysupportforvictimsofsexualviolence) του ΚΕΘΙ, για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης παροχής στήριξης στα θύματα μέσω ειδικευμένων πρωτοκόλλων με τις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες μας.

11. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΟΔΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ GREVIO.

Σε συνέχεια της 1ης Έκθεσης Αξιολόγησης της Επιτροπής GREVIO του μηχανισμού παρακολούθησης για τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Γενική γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΥΚΟΙΣΟ, ως αρμόδιος κυβερνητικός φορέας, για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς, προχώρησε σε σύσταση Ομάδας Διοίκησης Έργου για την παρακολούθηση της Εφαρμογής των συστάσεων – με πρόεδρο την Υφυπουργό κ. Αικ. Παπακώστα και μέλη εκπροσώπους από τα συναρμόδια υπουργεία , η οποία έχει συνεδριάσει ήδη δύο φορές. με στόχο την εκπλήρωση των συστάσεων της Grevio και της Επιτροπής των Μερών.

12. ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Α. Δράσεις επιστημονικής επίβλεψης και συντονισμού των Δομών του Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Στο πλαίσιο οριζόντιων παρεμβάσεων παρέχεται επιστημονική υποστήριξη και επίβλεψη των 64 Δομών του Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Οι δράσεις απευθύνονται στα στελέχη των Δομών αλλά και στις εξυπηρετούμενες γυναίκες και αναπτύσσουν ένα ολιστικό τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων και κινδύνων που ανακύπτουν στις Δομές. Παρέχεται επιστημονική καθοδήγηση στο προσωπικό των Δομών, ψυχολογική εποπτεία στους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των Δομών του δικτύου για την ενδυνάμωσή τους καθώς και, δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα σε συνεργασία με δικηγορικούς συλλόγους. Στόχο αποτελεί η εφαρμογή ενιαίου τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των δομών του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ενδυνάμωση του προσωπικού ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις σύνθετες ανάγκες των εξυπηρετούμενων γυναικών προκειμένου να διασφαλιστεί υψηλή ποιότητα των εξειδικευμένων παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επιπροσθέτως, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενιαίος χαρακτήρας παροχής των υπηρεσιών των Δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες) εκπονούνται εγχειρίδια, κανονισμοί λειτουργίας των δομών, κώδικας δεοντολογίας και αναμένεται να σχεδιαστούν ενιαία πρωτόκολλα συντονισμού για τη λειτουργία του Δικτύου, εργαλεία αποτίμησης των υπηρεσιών που έχουν λάβει οι εξυπηρετούμενες από το Δίκτυο, πρωτόκολλα παραπομπών και συνεργασίας συναρμόδιων φορέων για θέματα διαχείρισης περιστατικών έμφυλης και οικογενειακής βίας.
Το έργο υλοποιείται από το ΚΕΘΙ με πόρους του τομεακού προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ 2021-2027, με διάρκεια υλοποίησης έως το 2027.

Β. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΜΑΣ

Ενισχύουμε την εξωστρέφεια του Δικτύου Δομών ΓΓΙΑΔ με:
συντονισμό δράσεων με ΟΤΑ – εκπαίδευση μελών Ομάδων Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
επιμόρφωση επαγγελματιών Κέντρων Κοινότητας, κοινωνικών υπηρεσιών ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας
Υποβλήθηκε πρόταση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και αναμένεται να συμπεριληφθεί η δράση σε έργο το οποίο υλοποιείται ως πρόσθετη δράση (1ο τρίμηνο 2025) ενώ μέρος της δράσης θα υλοποιηθεί με ίδια μέσα απο την αρμόδια υπηρεσίας.
Ολοκληρώνοντας αυτή την δράση συμμορφωνόμαστε με τη σχετική σύσταση του άρθρου 13 της GREVIO.

Γ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΚΟ ΤΟΥ ΥΚΟΙΣΟ

Δημιουργούμε Δίκτυο πιστοποιημένων ΜΚΟ προκειμένου να:
συνεπικουρήσουν το έργο του ΥΚΟΙΣΟ σε τομείς της εξειδίκευσής τους ώστε να καλυφθούν οι διαπιστωμένες ανάγκες στο πεδίο και,
να πολλαπλασιαστούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της πολιτικής του ΥΚΟΙΣΟ
Για τη δράση θα αναζητηθούν πόροι από το τομεακό πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» και τα ΠΕΠ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και θα κατευθύνονται, όπου υπάρχει ανάγκη συμπληρωματικής ανάληψης δράσης στο πεδίο σε συγκεκριμένες ΜΚΟ για την επίτευξη της εφαρμογής της στρατηγικής του ΥΚΟΙΣΟ.
Χρονοδιάγραμμα: Έως 6/2025.
Ολοκληρώνοντας αυτή την δράση συμμορφωνόμαστε με τη σχετική σύσταση των άρθρων 8, 22, 28 της GREVIO.

Δ.ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ενεργοποιούμε εντός του 2025 δράσεις καταπολέμησης σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης στα ΑΕΙ με σκοπό:
την ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας
την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης
Έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το τομεακό πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή του ΕΣΠΑ 2021-2027. Έχει εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τα ΑΕΙ της χώρας για την υποβολή τεχνικών δελτίων για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ.
Χρονοδιάγραμμα: Ένταξη έργων για χρηματοδότηση έως το 2ο εξάμηνο 2025.

Ε. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Θα προχωρήσουμε στη εκπόνηση μελετών σε θεματικές που θα συνεισφέρουν με στοιχεία και εμπειρογνωμοσύνη προκειμένου να αποτελέσουν εργαλείο άσκησης πολιτικής του ΥΚΟΙΣΟ ως εξής:
μελέτες για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών ιδίως σε όσες υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις όπως γυναίκες ρομά, οροθετικές, άστεγες, εκδιδόμενες, ΛΟΑΤΚΙ+, αιτούσες άσυλο, προσφύγισσες και μετανάστριες, με αναπηρία, έγκλειστες σε φυλακές
μελέτη για την τεκμηρίωση των επιπτώσεων της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά μάρτυρες,
μελέτη για την ενδοοικογενειακή βία στα νησιά και για τις αγρότισσες,
μελέτες για την παρένθετη μητρότητα, τη διαδικτυακή βία και τη σεξιστική ρητορική μίσους,
μελέτη αξιολόγησης πολιτικών για το επίπεδο εφαρμογής τους και ικανοποίησης των θυμάτων των παρεχόμενων υπηρεσιών κλπ.

Οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από το τομεακό πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ 2021-2027. Ήδη έχουν δεσμευτεί πόροι 150,9 εκατ ευρώ για την εκπόνηση μελετών το οποίο δύναται να αυξηθεί για τις ανάγκες της δράσης ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η σύνταξη προδιαγραφών για ορισμένες μελέτες.
Ολοκληρώνοντας αυτή την δράση συμμορφωνόμαστε με τη σχετική σύσταση των άρθρων 4 και 11 της GREVIO.

ΣΤ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ενώ οι μηχανισμοί υποστήριξης των θυμάτων και η μεθοδολογία προσέγγισης των περιστατικών είναι καίριας σημασίας, πρώτιστος στόχος του Υπουργείου μας παραμένει η προώθηση σε τακτική βάση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης του κοινού σχετικά με τις διάφορες μορφές βίας που καλύπτονται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η συγκροτημένη δηλαδή προσπάθεια αποτροπής της εμφάνισης κάθε είδους βίας, πριν αυτή εκδηλωθεί , πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτα ένα μεγάλο στοίχημα για την πολιτική μας.

Για τον σκοπό αυτό, επεξεργαζόμαστε ήδη μια σειρά ολοκληρωμένων εκστρατειών ευαισθητοποίησης που έχουν σχεδιαστεί για να φτάσουν σε κάθε γωνιά της χώρας μας, με στόχο την καλλιέργεια μιας κοινωνίας που θα είναι ενημερωμένη, με ενσυναίσθηση και ευαισθητοποιημένη στάση, απέναντι σε κάθε είδους βία με έμφυλα χαρακτηριστικά.
Κεντρική θέση στην προληπτική μας στρατηγική κατέχει η αναγνώριση, ότι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτισμικής αλλαγής. Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε έναν ευρύ διάλογο με την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, αστικά κέντρα και επαρχίες, που να αμφισβητεί επιβλαβείς αντιλήψεις και συμπεριφορές, να προωθεί τον σεβασμό και την ισότητα και να υπογραμμίζει το απαράδεκτο της βίας σε οποιαδήποτε μορφή.

Η διεξαγωγή δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης απευθυνόμενες σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών όλων των ηλικιών, ώστε να τροποποιηθούν οι υποκείμενες πατριαρχικές τάσεις και να προαχθεί η κατανόηση αυτού του είδους βίας.
Η ενίσχυση των σχολικών προγραμμάτων σπουδών σχετικά με τις διάφορες μορφές έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών , όπως και η περαιτέρω ενίσχυση των κατευθυντήριων γραμμών για τον εντοπισμό και την αναφορά όλων των θυμάτων έμφυλης βίας στο σχολείο και σε χώρους άτυπης εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Η περαιτέρω και συνεχής εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών που εργάζονται με θύματα ή δράστες όλων των μορφών βίας που καλύπτονται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Η δημιουργία, υλοποίηση και ενίσχυση προγραμμάτων για δράστες ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικούς παραβάτες.
Η υλοποίηση του προγράμματος RISK TOOL αρχικά ως πιλοτικού.
H Εκπαίδευση γονέων και συμβουλευτική αυτών.
H υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης Μαιών, ως επαγγελματιών Υγείας προκειμένου να ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο η πιθανότητα άσκησης ενδοοικογενειακής βίας.

Τα ανωτέρω, αποτελούν μερικούς από τους πιο σημαντικούς άξονες της σχεδιαζόμενης προληπτικής παρέμβασης του υπουργείου μας, στα ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητές μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί διεθνώς, διασφαλίζοντας μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και φυσικά δρώντας σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις της Επιτροπής GREVIO (άρθρα 13, 14, 15 και 16).

ΙI. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός άξονας διαμόρφωσης και σχεδιασμού της στρατηγικής μας, αφορά τις πολιτικές για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα του κοινωνικού μας πλαισίου, καίριας σημασίας για την προώθηση ενός συμπεριληπτικού και αρμονικού περιβάλλοντος , όπου κάθε άτομο μπορεί να ευδοκιμήσει.
Παρά τα σημαντικά βήματα στην προώθησή της, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές ανισότητες, στους χώρους εργασίας, στις διευθυντικές και ηγετικές θέσεις αλλά και σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας. Η ισότητα των φύλων, η απάλειψη κάθε είδους διάκρισης βάση κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και η πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες, αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία έχουμε ύψιστη υποχρέωση ως πολιτεία, να αγωνιστούμε για την προάσπιση τους.

Η επίτευξη της ισότητας συνιστά αναγκαιότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομική ευρωστία και αυτάρκεια της κοινωνίας μας, γι’ αυτό λοιπόν, προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση όλων των έμφυλων ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας. Η αντιμετώπισή τους, απαιτείται ως μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης της ισότητας σε όλα τα πεδία της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Κεντρικό μας στόχο αποτελεί σε κάθε περίπτωση α) η βελτίωση των δεικτών ισότητας των φύλων, (σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων (EIGE) (5Η θέση κατάταξης η Ελλάδα μεταξύ των 27 ΚΜ της ΕΕ) με την εφαρμογή της υφιστάμενης στρατηγικής και την εκπόνηση νέας για το 2026-2030 και β) η ενίσχυση της εφαρμογής του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο των στρατηγικών αξόνων της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων έχουν αναληφθεί πολλές δράσεις και έργα τα οποία συνεισφέρουν στους στόχους που έχουν τεθεί για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και ευκαιριών σε όλους τους τομείς.
Για την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την απάλειψη κάθε είδους διάκρισης (άρθρο 4 GREVIO) και πρόσβασης σε ίσες ευκαιρίες προγραμματίζονται να υλοποιηθούν τα ακόλουθα:

1. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Η εκπόνηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2026-2030 θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή (ΕΣΠΑ 2021-2027) (ολοκληρώθηκε η σύνταξη προδιαγραφών/βρισκόμαστε σε φάση προκήρυξης διαγωνισμού).

2.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Κέντρο Καινοτομίας Γυναικών (XM EOX 2021-2028) π/υ 7.430 εκατ. ευρώ- Αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Κατατέθηκε τον 12/2024 πρόταση προκειμένου να εξεταστεί και να συμπεριληφθεί στο νέο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Νορβηγίας για τη νέα περίοδο ΧΜ ΕΟΧ 2021-2028.

Το έργο αποτελεί συνέχεια του Κέντρου Καινοτομίας του ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021 «Greek Innovation Lab for Women (The Innovation Centre for Women, #GIL4W)» περιέχει έξι (6) παρεμβάσεις (Ανάπτυξη περιφερειακών συστάδων, Υποστήριξη για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, Υποστήριξη για τη γυναικεία απασχόληση, Κεντρική Ψηφιακή Πλατφόρμα, Βελτίωση της Οικογενειακής Υγείας και Ευημερίας, Ενίσχυση της Τοπικής Δημοκρατίας) προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα του Κέντρου Καινοτομίας και να εγκαθιδρυθεί πιο μόνιμη συνεργασία με το Innovation Norway.

Για την υλοποίηση του Κέντρου προβλέπεται η συνεργασία με το European Institute for Gender Equality-E.I.G.E. Επίσης, στη δράση για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών σε τομείς της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης προβλέπεται η συνεργασία με το European Institute for Innovation and Technology – E.I.T Manufacturing ενώ για τη δράση που στοχεύει στην ενίσχυση της Οικογένειας με δεξιότητες του Γραμματισμού της Υγείας προβλέπεται η συνεργασία με το Institute Pasteur.

Για την ενεργοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας Γυναικών προγραμματίζεται άμεσα:
Ενημέρωση της πρεσβείας της Νορβηγίας (2ος 2025)
Ανανέωση πρωτοκόλλου συνεργασίας με τα μέλη του Δικτύου (25 μέλη) (4ος 2025)
Συγκρότηση Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης (5ος 2025)
Ορισμός Εκτελεστικής Επιτροπής για την επικαιροποίηση του Σχεδίου Δράσης (Action Plan (5ος 2025)
Θεσμοθέτηση του Κέντρου Καινοτομίας Γυναικών (9ος 2025)
Η δράση έχει υποβληθεί τον 12/2024 στο πλαίσιο πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας του ΧΜ ΕΟΧ. Απαιτείται παρέμβαση, ώστε να συμπεριληφθεί στις επιλεγόμενες δράσεις για χρηματοδότηση στο ΧΜ ΕΟΧ 2021-2028.

3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΜΒΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Ο Κόμβος πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το φύλο και την απασχόληση- θα καλύψει το κενό τεκμηρίωσης, ανάλυσης και ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης στο πεδίο του φύλου και της απασχόλησης γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν:

Βάση δεδομένων και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη

Εκπόνηση μελετών και ερευνών και δημοσιεύσεων ανάλυσης και πολιτικής για το φύλο και την απασχόληση
Εκπόνηση επιστημονικού-επιμορφωτικού υλικού

Διασύνδεση με άλλες δομές και ανάδειξη καλών πρακτικών
Για το σκοπό αυτό έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή (ΕΣΠΑ 2021-2027) (Εξειδικευμένη δράση. Ενεργοποίηση δράσης 1ο εξάμηνο 2025).

4.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΙΟΥ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Το Παρατηρητήριο Ισότητας των Φύλων της ΓΓΙΑΔ αποτελεί τον Εθνικό μηχανισμό συλλογής και διάχυσης δεικτών φύλου για να παρακολουθεί τις τάσεις, τις εξελίξεις και τα κρίσιμα μεγέθη για την ανισότητα των φύλων στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου έχουν συναφθεί συνεργασίες με την ΕΛΣΤΑΤ, το EIGE, τη Eurostat, το Eurofound, τον OHE, το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum, την Ελληνική Αστυνομία, την Υπηρεσία Ασύλου κλπ. Η συγκέντρωση, ανάλυση και διάχυση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων και δεικτών για την ισότητα των φύλων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο θα υποστηρίξει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών Ισότητας των Φύλων.

Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνική Συνοχή του ΕΣΠΑ 2021-2027. Στην παρούσα φάση επικαιροποιούνται προδιαγραφές για τη διενέργεια διαγωνισμού.

5. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Ο Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης Ισότητας των Φύλων του ΥΚΟΙΣΟ θα πραγματοποιηθεί, μέσω της προμήθειας, εγκατάστασης και παραμετροποίησης εξειδικευμένων λογισμικών και δημιουργίας αναβαθμισμένου ιστοτόπου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή (ΕΣΠΑ 2021-2027). Έχουν συνταχθεί τεχνικές προδιαγραφές για τη διεξαγωγή διαγωνισμού ως ενέργεια ωρίμανσης.

6. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΕΙ

Στο πλαίσιο της δράσης υποστηρίζεται η υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση των Διακρίσεων ως αναπόσπαστο στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού και των θεματικών αξιολογήσεων των ΑΕΙ. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων σε κάθε ΑΕΙ εκπονεί σχέδια δράσης για την προώθηση και διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές διαδικασίες του ΑΕΙ και καταρτίζει ετήσια έκθεση, την οποία υποβάλλει στη Σύγκλητο και στο Συμβούλιο Διοίκησης. Συμπεριλαμβάνονται επιμέρους δράσεις ως εξής:
• Σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Υποστήριξης της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων
• Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομικών μεθόδων οργάνωσης της εργασίας και των διοικητικών διαδικασιών με στόχο την δημιουργία συμπεριληπτικής κουλτούρας προς το φύλο
• Δράσεις συλλογής δεδομένων σχετιζόμενων με το φύλο της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΕΙ, ενημέρωσης και εκπαίδευσης στη χρήση συμπεριληπτικής γλώσσας, ένταξης της διάστασης του φύλου στα προγράμματα σπουδών,
• Σύνταξη σχετικών οδηγών και εργαλειοθήκης,
• Ενέργειες που διευκολύνουν την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα αποφάσεων των ΑΕΙ αλλά και την απρόσκοπτη και ισότιμη ανέλιξη ανδρών και γυναικών στην ακαδημαϊκή ιεραρχία

Για την εν λόγω δράση εκδόθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΕΥΔ Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή του ΕΣΠΑ 2021-2027 με προϋπολογισμό 11 εκατ ευρώ στο πλαίσιο της οποίας θα υποβληθούν τεχνικά δελτία έργων μέχρι τον 6/2025 από όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για να χρηματοδοτηθούν για την υλοποίηση της δράσης.

7. ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Επιμορφωτικά προγράμματα σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα διακρίσεων και ισότητας των φύλων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή του ΕΣΠΑ 2021-2027 (εξειδικευμένη δράση). Θα πραγματοποιηθούν συνεργασίες με το ΥΠΑΙΘΑ για την ενεργοποίηση της δράσης το 1ο εξάμηνο 2025 ώστε να υλοποιηθεί στα σχολεία το επόμενο σχολικό έτος.

8. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

Εκπόνηση μελετών που θα υποστηρίξουν την εξειδίκευση δράσεων ισότητας των φύλων και θα συνεισφέρουν στην εφαρμογή της πολιτικής του ΥΚΟΙΣΟ βάσει τεκμηριωμένων αναγκών και δεδομένων (1ο εξάμηνο 2025).

Επιπλέον προχωράμε σε :

9.ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ για την υποστήριξη των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, με μεθοδολογίες και εργαλεία προκειμένου να υλοποιήσουν Σχέδια Δράσης Ισότητας των Φύλων με την εμπλοκή των νεοσύστατων ΔΕΠΙΣ και ΠΕΠΙΣ (2ο εξάμηνο 2025).
Η πεποίθηση μας, ότι οι πολιτικές για την διασφάλιση της ισότητα των φύλων και της καταπολέμησης των διακρίσεων δεν πρέπει να απασχολούν μονάχα την κεντρική κυβέρνηση, μας επιβάλλει να ενισχύσουμε τις περιφερειακές (ΠΕΠΙΣ) και δημοτικές (ΔΕΠΙΣ) επιτροπές ισότητας.

Οι περιφέρειες και οι δήμοι διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην προσαρμογή των κεντρικών πολιτικών στις τοπικές ανάγκες στην ανάπτυξη προγραμμάτων που στοχεύουν στην εμπέδωση αντιλήψεων που προωθούν την ουσιαστική ισότητα. Στη κατεύθυνση αυτή, έχουμε ήδη αποκτήσει στενή επαφή, με τους δήμους και τις περιφέρειες, σχεδιάζοντας να συνεργαστούμε από κοινού στην εκπόνηση κοινών προγραμμάτων δράσης. Άλλωστε, η τοπική αυτοδιοίκηση, όντας το εγγύτερο και πιο προσφιλές στους πολίτες, κέντρο λήψης αποφάσεων, ενθαρρύνει άμεσα την ενασχόληση των γυναικών σε τοπικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην προώθηση της ισότητας σε πλήθος δραστηριοτήτων. Σχεδιάζουμε, για τους λόγους αυτούς να ενισχύσουμε τη δράση τους ουσιαστικά.

Παράλληλα έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης έργα και δράσεις ως εξής:

10. DIVERSITY

Συνεχίζοντας, για την προάσπιση των ανωτέρω δικαιωμάτων στον εργασιακό χώρο υλοποιούμε το έργο “Diversity” το οποίο υπάγεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με τίτλο «Ευαισθητοποίηση εργαζομένων σε θέματα διαφορετικότητας» και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το χαρακτήρα του νεοσυσταθέντος υπουργείου μας καθώς η ευαισθητοποίηση σε θέματα διαφορετικότητας των ιδίων των εργαζομένων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την μετέπειτα προάσπιση και την υπεράσπιση των ευάλωτων ομάδων εντός συνεργατικών, επαγγελματικών σχημάτων που αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας.
ΜΕ χρηματοδότηση 11,6 εκ € από το ΤΑΑ στο πλαίσιο του οποίου είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, για την επιμόρφωση 80.000 υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα και την εκπόνηση μεθοδολογίας αξιολόγησης επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και απόδοσης σχετικού Σήματος (σε φάση κατακύρωσης διαγωνισμού).

11.ΣΗΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Είμαστε υπερήφανοι που ηγούμαστε της πρωτοβουλίας για την απονομή του Σήματος Ισότητας των Φύλων, το οποίο θα υλοποιηθεί σε πανελλήνια κλίμακα εντός των επόμενων μηνών (έχει ήδη λάβει χώρα το πιλοτικό) στα πλαίσια του έργου SHARE και στοχεύει στην προώθηση της εξισορρόπησης της εργασιακής και της κοινωνικής ζωής και με το οποίο βραβεύονται επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες όχι απλά εφαρμόζουν πολιτικές ισότητας αλλά διακρίνονται και ξεχωρίζουν για την προάσπιση της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών για τους εργαζομένους τους, εφαρμόζοντας μεταξύ άλλων και πολιτικές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
(Βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί διαγωνισμοί). Η δράση χρηματοδοτείται από το τομεακό πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή (ΕΣΠΑ 2021-2027).

12.Προγράμματα Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Technical Support instrument –TSI )

Η ΓΓΙΑΔ μέσω τεχνικής βοήθειας της Διεύθυνσης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform) και με τεχνικό σύμβουλο την Expertise France, το EIGE και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας η χώρας μας υλοποιεί δύο σημαντικά μεταρρυθμιστικά έργα: Το πρώτο έργο αφορά την κεντρική κυβέρνηση και τα υπουργεία και έχει τίτλο: «Ενίσχυση μιας ευαίσθητης ως προς το φύλο και χωρίς αποκλεισμούς ικανότητας της χώρας για ανάκαμψη: Εισαγωγή της εκτίμησης των επιπτώσεων ως προς το φύλο στις δημόσιες πολιτικές και τους προϋπολογισμούς». Το δεύτερο έργο, επέκταση του πρώτου, αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των στελεχών των τοπικών και περιφερειακών επιτροπών ισότητας.

Στόχος είναι να ενσωματώσουν πολιτικές με βάση την οπτική του φύλου, αλλά και να υλοποιήσουν στοχευμένες δράσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε περιοχής, με βάσει τα εργαλεία: α) της ανάλυσης επιπτώσεων φύλου στον σχεδιασμό πολιτικών (gender impact assessment) και β) της σύνταξης έμφυλων προϋπολογισμών (gender budgeting). Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πιλοτική εφαρμογή στα Υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (ΓΓΙΑΔ), Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών. Ενώ τον Σεπτέμβριο 2024 ξεκίνησε η εκπαίδευση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης από Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Παράλληλα ολοκληρώνεται άμεσα η συγκρότηση της ειδικής διυπουργικής ομάδας εργασίας σε θέματα ένταξης της διάστασης του φύλου στις πολιτικές των υπουργείων που περιλαμβάνει εκπροσώπους – στελέχη των Δ/νσεων Προϋπολογισμού και των Υπηρεσιών Συντονισμού όλων των υπουργείων.)

13.Έργο FAIR PAY Pioneering equal and transparent pay initiatives (CERV)-Αφορά την προώθηση της μισθολογικής διαφάνειας, του σεβασμού της αρχής της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία και την καταπολέμηση μισθολογικών διακρίσεων λόγω φύλου- πιλοτική εφαρμογή Οδηγίας (ΕΕ) 2023/970 του ΕK και του Συμβουλίου, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο έως 07/06/2026.

Η δράση υλοποιείται.

14.ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Υπουργείου μας, το πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς το οποίο θα συνεχίσει να υλοποιείται πιλοτικά, έως τα μέσα του έτους 2025, σε 62 Δήμους της χώρας και αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων. Ήδη σε συνεργασία με το ιδιαίτερο γραφείου της Υπουργού, την ΓΓΙΔΑΔ, την αρμόδια υπηρεσία και την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου μας, έχουμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό της νέας δράσης που αφορά στην καθολική επέκταση του προγράμματος και η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων γονέων, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η διευκόλυνση αναζήτησης εργασίας, η μείωση της ανεργίας των επαγγελματιών του χώρου της προσχολικής αγωγής αλλά και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, κυρίως για γυναίκες με πολυετή αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα φυλακής τέκνων.

(χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή του ΕΣΠΑ 2021-2027). Πραγματοποιούνται συνεργασίες για την οριστικοποίηση του σχήματος των φορέων υλοποίησης. Θα ακολουθήσουν η σύνταξη ΚΥΑ για το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής, η παραμετροποίηση του πληροφοριακού συστήματος, η λειτουργία help desk (2ο εξάμηνο 2025).

Μεταφορά της Οδηγίας 2381/2022 στο εθνικό δίκαιο.

Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη βουλή είναι:
Η αύξηση του ποσοστού εκπροσώπησης του υποεκπροσωπούμενου φύλου στα ΔΣ των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών από το 25% που ισχύει σήμερα (ν.4706/2020) στο 33% (από 3 και άνω μέλη 1 τουλάχιστον εκτελεστικό μέλος από το υποεκπροσωπούμενο φύλο) και υποχρέωση υποβολής ετήσιας έκθεσης τήρησης του νόμου. Σε περίπτωση κλάσματος το ποσοστό του 25% ή του 33% αντίστοιχα στρογγυλοποιείται στον εγγύτερο (και όχι στον μικρότερο, όπως ίσχυε) ακέραιο αριθμό (τροποποίησηστ. β του αρ. 3 του Ν.4706/2020).
Η συμμετοχή του υποεκπροσωπούμενου φύλου στα ΔΣ των δημοσίων επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν.3429/2005, σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των μελών του ΔΣ που διορίζονται ή υποδεικνύονται από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α.(δεσμευτικό και για ένα (1) τουλάχιστον εκτελεστικό μέλος του ΔΣ σε μεγάλες εισηγμένες ΔΕΚΟ ενώ για τις μη εισηγμένες μεγάλες ΔΕΚΟ καθίσταται προαιρετικό)
Επιπροσθέτως, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η θέσπιση «Ταμείου Ισότητας των Φύλων», που θα έχει τη μορφή ειδικού Κωδικού Αριθμού Εσόδου, στον οποίο θα εγγράφονται ποσά α) από τις χρηματικές κυρώσεις που επιβάλλονται για μη τήρηση του ποσοστού ελάχιστης εκπροσώπησης ανά φύλο και β) από κάθε είδους δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές και κληροδοσίες υπέρ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

III. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο οποίος μεταφέρθηκε ως Αυτοτελές Τμήμα από το Υπ. Δικαιοσύνης στο ΥΚΟΙΣΟ με τη σύσταση του νέου Υπουργείου, προτάθηκε στον υπό διαμόρφωση ήδη Οργανισμό του ΥΚΟΙΣΟ η δημιουργία Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με 3 οργανικές μονάδες.
Επιπροσθέτως:

Εγκρίθηκε και θα υλοποιηθεί το έργο ECOSYSTEM για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων αρχών και της κοινωνίας των πολιτών για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και των πολλαπλών και διατομεακών διακρίσεων. Υλοποιείται μεταξύ ΥΚΟΙΣΟ-ΕΕΔΑ-KMOP (διάρκεια 24 μηνών).
Θα επιτευχθεί:

ενίσχυση της πρόσβασης των θυμάτων σε πληροφορίες και υπηρεσίες μέσω πλατφόρμας διαθέσιμης σε 10 γλώσσες
ενημέρωση 10.000 θυμάτων σε 2 χρόνια
ενημέρωση 100.000 ατόμων (εθνική εκστρατεία)
βελτίωση δεξιοτήτων δημοσίων υπαλλήλων και του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας συνεισφέροντας στην εκπόνηση του 2ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (2024-2027)
Για την υλοποίηση του έργου υποβλήθηκε αίτημα στο Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ένταξή του στο ΕΠΑ.

2.Από τον 6/2024 επαναλειτούργησε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ) και προετοιμάζεται η εκπόνηση του 2ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (2025-2028). Επίσης, θα εκπονηθεί οδηγός ευαισθητοποίησης της δημόσιας διοίκησης για το ρατσιστικό έγκλημα (2ο εξάμηνο 2025)ενώ θα επανεκτυπωθεί Οδηγός για τα δικαιώματα των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος (Εθνικό Τυπογραφείο) (3/2025).

3.Υποβλήθηκε πρόταση εξειδίκευσης για τη χρηματοδότηση της δράσης με «CRC-2 Ανθρώπινα Δικαιώματα και Φιλική προς τα Παιδιά Δικαιοσύνη» στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή του ΕΣΠΑ 2021-2027 σε συνεργασία με το Υπ. Δικαιοσύνης και αναμένεται η έγκριση και ενεργοποίησή της εντός του 2ου εξαμήνου2025.

4.Στο πλαίσιο της συμμετοχής σε διεθνείς συναντήσεις για την ενίσχυση της εφαρμογής του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και ενόψει της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕ για την εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. θα συνταχθεί η συνεισφορά της χώρας (1ο και 2ο εξάμηνο 2025).

5.Τέθηκαν σε εφαρμογή 2 νέα επιμορφωτικά προγράμματα σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ που αφορούν στην Ενίσχυση της εφαρμογής του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και στην Ευαισθητοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης στα δικαιώματα και την Υποστήριξη των θυμάτων ρατσιστικής βίας (καθόλη τη διάρκεια του έτους).

6.Επιπροσθέτως σχεδιάζονται και νέα προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία εκτιμάται ότι θα ωριμάσουν στο τρέχον εξάμηνο 2025 προκειμένου να υποβληθούν για εξειδίκευση και χρηματοδότηση στο τομεακό πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή του ΕΣΠΑ 2021-2027. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν συνεργασίες με άλλα Υπουργεία.

Με τιμή,
τ. Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Αικατερίνη Παπακώστα

Διαβάστε επίσης