Εισήγηση Παπακώστα στη Βουλή: Η τρομοκρατική προπαγάνδα, εντός ή εκτός διαδικτύου, δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας.

Εισηγήτρια για ακόμα μία φορά, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα,  σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο συζητείται αυτή την εβδομάδα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της οποίας η ίδια έχει οριστεί Γραμματέας.

Το νομοσχέδιο αφορά την εφαρμογή διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 , σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Η συνεχιζόμενη ύπαρξη, αλλά και διακίνηση  τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ενέχει  σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των πολιτών , όσο  και της ίδιας της  κοινωνίας εν γένει», τόνισε, επισημαίνοντας πως η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν αποτελεί απλώς μία ενωσιακή επιταγή, αλλά μία αυτονόητη αντίδραση απέναντι σε έναν πραγματικό κίνδυνο, ανυπολόγιστων διαστάσεων.

«Το 2021 η συνηθέστερη αξιόποινη πράξη που κατέληγε σε σύλληψη ήταν η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ  πολλοί  ύποπτοι κατηγορήθηκαν για χρηματοδότηση, στρατολόγηση και υποκίνηση της τρομοκρατίας», ανέφερε, τονίζοντας πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, εισάγεται στη Βουλή σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία,  δεδομένης της σύγκρουσης Ισραήλ- Παλαιστίνης, και τις ευρύτερες προεκτάσεις αυτής στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνον.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, που θα δημιουργούν  μια δικλείδα ασφαλείας , αλλά και έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των απειλών , που προέρχονται μέσω του διαδικτύου», τόνισε.

Το νομοσχέδιο που εισηγείται η Βουλευτής, προβλέπει την δημιουργία νομικού πλαισίου για τη διασφάλιση της αφαίρεσης τρομοκρατικού περιεχομένου, ενώ, ταυτόχρονα, θεσπίζει αυστηρές διασφαλίσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης.

«Οι συντονισμένες προσπάθειες, σε ενωσιακό επίπεδο, για την καταπολέμηση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ξεκίνησαν το 2015 μέσω ενός πλαισίου εθελοντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών και των παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας. Οι εν λόγω προσπάθειες είναι αναγκαίο,  να συμπληρωθούν με ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την περαιτέρω μείωση της προσβασιμότητας σε τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και την κατάλληλη αντιμετώπιση ενός ταχέως εξελισσόμενου προβλήματος».

Κύρια σημεία του νομοσχεδίου φαίνεται πως είναι η εφαρμογή του κανονισμού σε κάθε πάροχο, ανεξάρτητα από το αν εδρεύει εντός ή εκτός ΕΕ, η σύσταση εθνικής αρχής εποπτείας της εφαρμογής των ειδικών μέτρων, καθώς και η δημιουργία αρχείου εντολών αφαίρεσης, ενώ, τέλος, θεσπίζεται η επιβολή των απαραίτητων κυρώσεων εις βάρος των παρόχων σύμφωνα με το βαθμό παραβίασης των υποχρεώσεων.

«Όσο περισσότερο στηρίζεται η κοινωνία και η οικονομία στην ψηφιοποίηση διαδικασιών και υπηρεσιών, τόσο αυξάνεται η επιφάνεια επίθεσης, γι’αυτό και καλούμε όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς σε έγκαιρο σχεδιασμό και αποτελεσματική αντίδραση», δήλωσε, κλείνοντας, η Βουλευτής.

 

 

 

Διαβάστε επίσης