Αν κάτι δεν μπορεί κανείς , να καταλογίσει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών , είναι η ατολμία στις μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές, για τους απανταχού Έλληνες , εντός και εκτός συνόρων , εγγεγραμμένων ήδη στους εκλογικούς καταλόγους, αποτελεί αδιαμφισβήτητα όχι μόνον πράξη δημοκρατικής ωριμότητας , αλλά ταυτόχρονα και αναγκαιότητας πλήρως συνυφασμένης με τη ζώσα πραγματικότητα.
Το εγχείρημα αυτό δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, ξεπερνά κομματικές γραμμές, σπάει το κατεστημένο της οπισθοδρόμησης, ενστερνίζεται τις νέες εξελίξεις των καιρών, συμβαδίζει με τις νέες ανάγκες και προτεραιότητες των πολιτών. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα δε πράξη ιστορική και εθνική πέρα και πάνω από σταθερές και αταλάντευτες πολιτικές γραμμές.
Οι πέντε βασικές καινοτομίες του σχεδίου νόμου είναι η αλλαγή του τοπίου της ψήφου των αποδήμων,με τον πολίτη να μπορεί να ψηφίζει από το σπίτι του με ασφαλή και απλή διαδικασία , χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί σε εκλογικό τμήμα. Οι εκλογείς στην Ελλάδα επίσης θα έχουν τη δυνατότητα κατόπιν επιλογής τους να μπορούν να ψηφίζουν μέσω επιστολής ωφελώντας ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας με δυσκολίες , να παρίστανται στα εκλογικά κέντρα. Περαιτέρω, ενθαρρύνεται η ενίσχυση συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.
Κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές , η συμμετοχή των πολιτών κατέγραψε ιστορικό χαμηλό και ως εκ τούτου καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αλλαγής και μετεξέλιξης του εκλογικού μοντέλου. Επίσης, ενισχύεται η συμμετοχική δημοκρατία και μετεξελίσσεται σε αντιπροσωπευτική με συμμετοχή όλο και περισσότερων πολιτών χωρίς περιορισμούς με όλες εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας που θα καθιστούν την ψήφο του ασφαλή, έγκυρη και δυνατή. Τέλος, η χώρα μας εναρμονίζεται με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές καθώς σε 22 από τα 27 κράτη-μέλη προβλέπεται κάποιου είδους επιστολική ψήφος.
Αν κάτι χαρακτηρίζει την νυν κυβέρνηση αυτό είναι το ευρύ, συνεχές και πυκνό κοινωνικό μεταρρυθμιστικό έργο που επιδεικνύει. Τους τελευταίους 6 μήνες της νέας διακυβερνητικής περιόδου, μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταθέσει μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και ήδη αποτελούν νόμους του κράτους, όπως η άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος διακυβέρνησης ΟΤΑ και το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του δημοσίου.
Είναι σαφές ότι η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμιση, καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή. Η σημαντική αυτή τομή στην εκλογική διαδικασία διευρύνει το σώμα των πολιτών , που συμμετέχουν στις εκλογές βάζοντας τέλος στην αποχή και την αδράνεια.
Και η δυνατή φωνή της κοινωνίας ενισχύεται από το γεγονός ότι η δημοκρατική έκφραση πλέον θεσμοθετείται χωρίς στεγανά, χωρίς υπεκφυγές. Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν απόλυτα προς όφελος του πολίτη. Οι αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές και οι φωνές της άρνησης και του τυχοδιωκτισμού απομονώνονται οριστικά. Η ιστορία γράφεται και δεν ξεγράφεται. Και όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος κρίνουν τα επιτεύγματα μιας κυβέρνησης που πραγματικά εργάζεται με αταλάντευτο στόχο, θα αντιληφθούν ποιοι και γιατί λένε «όχι» στις μεγάλες αλλαγές , που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος.
Η συμμετοχή όλων χωρίς αποκλεισμούς στις δημοκρατικές διαδικασίες σε αυτή τη νέα εποχή πρέπει να ενθαρρυνθεί και να στηριχθεί. Δεν μπορούμε πια να ακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά αυτές να ακολουθούν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο επανασχεδιασμός της συμμετοχικής δημοκρατίας μέσω του σχεδίου νόμου για την επιστολική ψήφο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας είναι δεσμευτική προτεραιότητα όλων μας.
Για αυτό και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κοιτά σταθερά, τολμηρά και μπροστά κάνοντας πράξη τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται πάντα με την ακλόνητη πίστη και σκέψη , ότι κανένας Έλληνας δεν περισσεύει σε όποια γωνιά της γης και αν βρίσκεται.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη στην καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα Political.