Σημαντικές πρωτοβουλίες για την στήριξη και ενίσχυση των αγροτών ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης για την πορεία αποκατάστασης των πληγέντων καθώς και για την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλίας.
Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες της πολιτείας από την πρώτη ημέρα της καταστροφικής πλημμύρας DANIEL, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ολιστική στήριξη των δοκιμαζόμενων Θεσσαλών και η ανάταξη των κατεστραμμένων υποδομών. Επισημαίνοντας την ανάγκη για συντονισμό κράτους και αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε συνολικά 5+1 νέα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής του αγροτικού τομέα:
-Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.
-Πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο
–Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ και άμεση δημιουργία νέου Οργανισμού Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους.
–Εξασφάλιση στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία.
-Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.
–Ενεργοποίηση προγράμματος «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας ενισχύοντας τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η δρομολόγηση διαδικασιών αποζημιώσεων και αποκατάστασης των υποδομών απαιτεί μεθοδικό και ρεαλιστικό σχεδιασμό και κινείται πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Ο προϋπολογισμός δε της βοήθειας για τη Θεσσαλία θα ξεπεράσει σε βάθος τετραετίας τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για αποσπασματικές πολιτικές και περιορισμένες πληρωμές, τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, έχουν χορηγηθεί ως πρώτη αρωγή 148 εκατομμύρια ευρώ σε 43.000 νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις, 20 εκατομμύρια ως προκαταβολή σε δικαιούχες επιχειρήσεις και 160 εκατομμύρια από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις για απώλειες ζωικής παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου ενώ άμεσα ξεκινά και η προκαταβολή του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές. Μάλιστα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει δοθεί ποσό 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις.
Περαιτέρω, υλοποιούνται προγράμματα νέων αγροτών ύψους 600 εκατ. ευρώ, χορηγήσεις ποσών 235 εκατομμυρίων, που μόνο το Δεκέμβριο κατευθύνθηκαν σε παραγωγούς ορεινών και νησιωτικών περιοχών και εξασφάλιση πόρων ύψους 700 εκατ. ευρώ για βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτροφία. Παράλληλα, εκτελούνται σημαντικά εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα και λαμβάνονται σχετικές πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.
Η Βουλευτής σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «η κυβέρνηση σέβεται και στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και μέσω μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής προσέγγισης του ζητήματος της αποκατάστασης των πληγέντων δίνει λύσεις ξεδιπλώνοντας καθημερινά ένα ευρύ πλαίσιο μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και θα το πράττει όσο αυτό απαιτείται».