H μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια συμβαδίζει με τις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής μας.
Σε λίγες μέρες εισάγεται προς διαβούλευση και στη συνέχεια προς ψήφιση μια εμβληματική μεταρρύθμιση στην ιστορία της χώρας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ας είμαστε ρεαλιστές. Η νέα μεταρρύθμιση είναι φυσιολογικό να τρομάζει. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική τομή. Με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, εναρμονισμένα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, με τακτική λογοδοσία και συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αποτελέσουν έναν σαφή πόλο ανάπτυξης μέσα σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού με εκατέρωθεν οφέλη και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Εξάλλου, κοινή πεποίθηση είναι ότι τα μη κρατικά ιδρύματα θα ανακόψουν το μεγάλο κύμα της φοιτητικής μετανάστευσης, από το brain drain θα οδηγηθούμε στο brain gain και τα δημόσια πανεπιστήμια θα αναδείξουν την πραγματική τους αξία. Οι δυνατότητες που έχουν τα δημόσια πανεπιστήμια είναι αδιαμφισβήτητες και καθοριστικές για την πορεία τους. Για αυτό και η ενίσχυση τους με σχεδόν 1 δις ευρώ επιβεβαιώνει την σαφή στήριξη της κυβέρνησης στη δημόσια παιδεία.
Αναχρονιστικές λογικές και πρακτικές του παρελθόντος που τελμάτωσαν την ενίσχυση και την αξιοποίηση των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παύουν οριστικά. Ένα γενικευμένο αίτημα της κοινωνίας πραγματώνεται.
Η παιδεία αναβαθμίζεται, η εκπαίδευση εκσυγχρονίζεται, τα πανεπιστήμια αναδιαμορφώνονται. Η κοινωνία χρειάζεται ειλικρινή εκσυγχρονισμό και πρόοδο. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά