Συνέντευξη στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”

Το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ παρατηρείται μια κινητικότητα ορισμένων βουλευτών μέσω κατάθεσης ερωτήσεων προς υπουργούς. Πως ερμηνεύεται αυτές τις κινήσεις; 

 

Επιτρέψτε μου να σας πω, οτι δεν τίθεται θέμα ερμηνείας. Οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από τους βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και της συμπολίτευσης αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο, όχι μόνο της ιδιότητας του βουλευτού αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας. Αλίμονο αν δημιουργούνταν πολιτικό ζήτημα, κάθε φορά που ένας βουλευτής έκανε απλώς τη δουλειά του. Άλλωστε, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μπορεί να είναι εξαιρετικά παραγωγικός και χρήσιμος, στο μέτρο εκείνο που επισημαίνει στην κυβέρνηση τυχόν αστοχίες και παραλείψεις, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν. Η κριτική είναι ουσιαστική στήριξη για την κυβέρνηση.


Και επειδή το ακούμε τελευταία συχνά στην δημόσια συζήτηση, επιτρέψτε μου να το καταστήσω απολύτως σαφές: Όποιος ψάχνει διαμάχες, στρατόπεδα και εσωστρέφεια δεν θα τα βρει στη Νέα Δημοκρατία.

 

Κατά την άποψη σας, η ΝΔ θα πρέπει να κλίνει προς τα δεξιά ή να παραμείνει προσηλωμένη στο κεντρώο χώρο; Τι μηνύματα λαμβάνετε από την βάση του κόμματος; 

 

Επιτρέψτε μου να απαντήσω στο ερώτημα σας, με μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την οποία χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του απο βήματος Ρηγίλλης: Η Νέα Δημοκρατία δεν κοιτά ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, παρά μόνο μπροστά. Με αυτή λοιπόν τη φιλοσοφία, η παράταξη μας έχει αφιερωθεί στην υπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών, υιοθετώντας εκείνα τα μέτρα τα οποία επιλύουν τα επείγοντα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και εξασφαλίζουν εκείνο το μέλλον που μας αξίζει.

 

Φυσικά, ακούμε τη βάση του κόμματος, από εκείνη αντλουμε άλλωστε και τη δύναμη μας. Και αν κάτι είναι που ζητάει η βάση, που το απαιτεί αν θέλετε, είναι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε και εκείνες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος και θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών.

 

Θεωρείται πως το ΠΑΣΟΚ με την λήξη των εσωκομματικών εκλογών θα μπορέσει να ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα; 

 

Η εποικοδομητική αντιπολίτευση είναι κρίσιμη για κάθε δημοκρατία. Κρατάει την κυβέρνηση σε εγρήγορση, πιέζει για εναλλακτικές πολιτικές και διασφαλίζει ότι οι φωνές όλων των πολιτών εκπροσωπούνται. Νομίζω το βλέπουμε όλοι, ότι η αντιπολίτευση στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό υπολείπεται σταθερά αυτών των προσδοκιών, γεγονός που δεν ευνοεί πέραν της ίδιας της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση. Αυτή λοιπόν, η πρόσφατη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, η οποία μάλιστα ήταν και μια αξιοπρεπής διαδικασία, γεγονός όχι και τόσο δεδομένο αν δει κανείς τι συμβαίνει σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς, ευχόμαστε να αναβαθμίσει την ποιότητα του αντιπολιτευτικού λόγου.

 

Το αν θα το πράξει, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, στους οποίους φυσικά δεν θα ήθελα να υπεισέλθω. Ώστόσο, είναι κρίσιμο να επαναλάβω ότι θα ήταν πράγματι προς το συμφέρον του τόπου, μια σοβαρή μετρημένη αντιπολίτευση με κοστολογημένα προγράμματα και εναλλακτικές, στη βάση των οποίων θα μπορούμε να συζητάμε. 

 

Επίσης εύχομαι να σεβαστεί τον προοδευτικό κόσμο που σεμνύνεται πως υπηρετεί και να πάψει να αρνείται πεισματικά και ανώφελα όλες τις κυβερνητικές προτάσεις που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας.

 

Για να περάσουμε στα ζητήματα του χαρτοφυλακίου σας που είναι πολλά και κρίσιμα. Επιγραμματικά, ποιες πρωτοβουλίες έχετε θέσει ως προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα;

 

Όλα τα ζητήματα που πραγματευόμαστε, αποτελούν για εμάς προτεραιότητα και αυτό γιατί ως προτεραιότητα τα έχει θέσει πρωτίστως, η ίδια η κοινωνία. Είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να κατατάξεις και να προτεραιοποιήσεις πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υποστήριξη των μεταναστών και την εξάλειψη των διακρίσεων. Ωστόσο αν κάτι θεωρώ πως πρέπει να αναφερθεί, είναι η έναρξη ενός ευρύτατου, εποικοδομητικού κύκλου συναντήσεων και επαφών με όλο το φάσμα των κοινωνικών εταίρων, εκπροσώπων από ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σωματεία και συλλόγους, ώστε να μοιραστούν μαζί μας την πολύτιμη εμπειρία τους από το πεδίο. Ο στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να διασφαλίσουμε ότι όλες οι φωνές, ιδίως εκείνες που ιστορικά υποεκπροσωπούνται, θα ακουστούν και θα ληφθούν υπόψη στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής μας. Έτσι, ενισχύοντας τις προσλαμβάνουσες μας και έχοντας της κεραίες μας ανοιχτες, εξασφαλίζουμε ότι όσα σχεδιάζουμε -και επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι πολλά- θα ανταποκρίνονται σε υπαρκτές ανάγκες και θα αντιμετωπίζουν αληθινά προβλήματα. 

 

Ποια είναι η φιλοσοφία των αλλαγών που προωθούνται στον τομέα της αρμοδιότητάς σας;

 

Η φιλοσοφία που καθοδηγεί τις αλλαγές στους τομείς της αρμοδιότητάς μου, έχει τις ρίζες της στην πεποίθηση ότι η πραγματική πρόοδος επιτυγχάνεται με την ενδυνάμωση, την πρόληψη και τη συμμετοχικότητα. Η προσέγγισή μας δεν είναι μόνο κατασταλτική, αλλά αφορά πρωτίστως τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η βία, σε οποιαδήποτε μορφή, δεν έχει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο, όταν μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης αλλά και μέσω διαρθρωτικών αλλαγών που αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της ανισότητας και της κακοποίησης – είτε πρόκειται για κοινωνικά, οικονομικά ή πολιτισμικά αίτια. Σημαντική θέση στη φιλοσοφία μας, έχει επιπλέον και η εδραία αντίληψη ότι η πραγματική διαφορά σε ζητήματα κοινωνικά, σε ζητήματα τέτοιας βαρύτητας, θα έρθει μόνο μέσα από κοινωνικές συνέργειες και συνεργασίες. Κανείς δεν μπορεί να λύσει, να βελτιώσει ένα κοινωνικό ζήτημα χωρίς να ακούσει και συνεργαστεί πρώτα την κοινωνία. Και υπο το πρίσμα αυτό, προχωράμε σε όλες αυτες τις ουσιαστικές συναντήσεις στις οποίες αναφέρθηκα και νωρίτερα.

 

Ως μητέρα μιας νεαρής κόρης φαντάζομαι ότι έχετε προσλαμβάνουσες από την νεολαία. Έχετε κατανοήσει τι είναι αυτό που πυροδοτεί τόση οργή και βια στη νέα γενιά; 

 

Ως μητέρα, βλέπω τον κόσμο μέσα από τα μάτια της κόρης μου, και αυτό οξύνει την αντίληψή μου για τις επιρροές που διαμορφώνουν τη νεολαία μας σήμερα. Το ζήτημα της βίας των ανηλίκων είναι ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο ζήτημα, το οποίο δεν απασχολεί ξέρετε μόνο τη χώρα μας. Στη χώρα μας, θα έλεγα μάλιστα ότι δεν έχει και την ένταση που παρατηρούμε σε άλλες χώρες. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η προσκόλληση των παιδιών στην τεχνολογία και η επίδραση στον ψυχισμό τους, αλλά και η ίδια η οικογένεια, είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που οδηγούν στις σκηνές που βλέπουμε κατα καιρούς. 

 

Νομίζω, ότι πρέπει να προωθηθεί ευρωπαϊκή παρέμβαση για το θέμα, η οποία θα θέτει στο επίκεντρο τα παιδιά και τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο κόσμο. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί εδω και καιρό το ζήτημα και μέσα από παρεμβάσεις όπως το “κινητό στην τσάντα” και το “safe youth” πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αφενός ύφεση του φαινομένου και αφετέρου αποτελεσματική προστασία στα θύματα. Θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε ωστόσο ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να λάβουμε νέα, συμπληρωματικά μέτρα.

 

Αυτή την στιγμή υπάρχει ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών; 

 

Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο πιο ολοκληρωμένο από ποτέ. Τα συμβουλευτικά μας κέντρα, οι ξενώνες φιλοξενίας, η γραμμή 15900, το panic button, αλλά και πάρα πολλά ακόμη μέτρα που έγιναν σύμμαχοι των γυναικών, έχουν δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τις γυναίκες θύματα βίας. Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτό οφείλει να εξελίσσεται συνεχώς για να ανταποκρίνεται στην πολυπλοκότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος. Η κυβέρνησή μας εργάζεται άοκνα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και η προσπάθεια αυτή εκτείνεται σε πολλά υπουργεία, καθένα από τα οποία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο. 

 

Τα ζητήματα της βίας άλλωστε, δεν αποτελούν αντικείμενο μονάχα ενός Υπουργείου, μα ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών και η ουσιαστική πρόοδος στην αντιμετώπιση τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από κοινές παρεμβάσεις.

 

Με αυτή λοιπόν την παραδοχή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου αλλά και την εισαγωγή νέων εργαλείων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά κάθε πτυχή του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της, ακόμη και τις πιο ύπουλες όπως πχ στο διαδίκτυο.

 

Να περιμένουμε νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας το επόμενο διάστημα; 

 

Η δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας παραμένει ακλόνητη και είναι κάτι που αξιολογούμε συνεχώς. Όπως γνωρίζετε, η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας απαιτεί όχι μόνο συνεχείς προσπάθειες αλλά και καινοτομία και προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Το Υπουργείο μας βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία αλλα και τους φορείς που μαζι αντιμετωπίζουμε το ζήτημα, διερευνώντας όλες τις πιθανές οδούς για τη βελτίωση των συστημάτων υποστήριξής μας και την ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων ατόμων. 

 

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το έργο μας είναι συνεχές και αναζητούμε πάντα τρόπους για την ενίσχυση της προσέγγισής μας, είτε μέσω προσαρμογών πολιτικής, είτε μέσω της κατανομής πόρων, είτε μέσω ευρύτερης κοινωνικής προσφοράς. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι πολίτες μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην αφοσίωσή μας σε αυτό το ζήτημα και στα βήματα που κάνουμε, ακόμη και αν δεν μπορούν να κοινοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή.



Διαβάστε επίσης