Πλήθος επισκέψεων για την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα, κατά την δεύτερη ημέρα της παραμονής της στο Κατάρ.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της παραμονής της στο Κατάρ, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, συμμετείχε σε μια ολοκληρωμένη ξενάγηση στα περίπτερα του Υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης και Οικογένειας του Κατάρ, στον χώρο του συνεδρίου «Family and Contemporary Megatrends». Η ενημέρωση αυτή που δέχτηκε, ανέδειξε τη δέσμευση του Κατάρ για ισχυρά συστήματα υποστήριξης ευάλωτων ομάδων και ατόμων με αναπηρία, μέσω προσαρμοστικών εργαλείων και δυναμικών μεθοδολογιών. Σε ένα περιβάλλον που αποτελεί παράδειγμα για το μέλλον της κοινωνικής συνοχής, η υφυπουργός κ. Παπακώστα έγινε μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο η καινοτόμος φροντίδα μπορεί να ενδυναμώσει τους πολίτες και να οικοδομήσει ανθεκτικές κοινωνίες.

Σημείωσε πως: “Το Υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης και Οικογένειας του Κατάρ ενσαρκώνει μια οραματική δέσμευση για την ένταξη και την προστασία. Παρατήρησα μια κοινωνία που έχει ενσωματώσει τη συμπόνια με την καινοτομία, επενδύοντας σε εργαλεία, στρατηγικές και κυρίως μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση που σέβεται την αξιοπρέπεια και τις δυνατότητες κάθε ατόμου. Είναι μια απόδειξη ότι η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων δεν είναι απλώς μια ευθύνη… Είναι μια θεμελιώδης δέσμευση για την ενότητα της κοινωνίας μας. Εμπνέομαι και είμαι βέβαιη ότι η συνεργασία μας σε αυτόν τον χώρο θα αποφέρει μετασχηματιστικά αποτελέσματα για όλους τους εμπλεκόμενους”.

Κατόπιν πραγματοποίησε, σειρά σημαντικών και ουσιωδών επισκέψεων σε κοινωνικές δομές και εγκαταστάσεις του Κατάρ, που έχουν ως αποστολή να προστατεύουν και να  στηρίζουν ουσιαστικά τόσο τα θύματα βίας, όσο και τις ευάλωτες ομάδες της περιοχής. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε το ορφανοτροφείο «Dreama», καθώς και το συμβουλευτικό κέντρο «Aman» για κακοποιημένες γυναίκες, μια δομή που προσιδιάζει στη φιλοσοφία και την αποστολή του ελληνικού Δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι επισκέψεις υπογράμμισαν την αμοιβαία αφοσίωση και των δύο κρατών στην προώθηση ενός προστατευτικού, γεμάτου ενσυναίσθηση για τους ευάλωτους πληθυσμούς, περιβάλλοντος, το οποίο απαλλαγμένο απο το στίγμα και την επαναθυματοποίηση, λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για κάθε πολίτη που έχει ανάγκη. 

Κατά την επίσκεψή της στο ορφανοτροφείο, η υφυπουργός κ. Παπακώστα παρατήρησε τη βούληση του οργανισμού να παρέχει ένα περιβάλλον γεμάτο ζεστασιά και σεβασμό για τα ορφανά παιδιά. Εξήρε την αφοσίωση των φροντιστών στο τόσο σημαντικό καθήκον τους, αλλά και την δυνατότητα τους να διασφαλίζουν ότι η ασφάλεια, η ιδιωτικότητα και οι συναισθηματικές ανάγκες κάθε παιδιού έχουν προτεραιότητα, όπως σε κάθε συντεταγμένη πολιτεία. “Η φροντίδα και η αξιοπρέπεια που παρέχεται σε αυτά τα παιδιά στο Κατάρ αποτελούν απόδειξη της κοινής αντίληψης ότι κάθε παιδί αξίζει, παρά της δύσκολες συνθήκες που απο μικρή ηλικία βιώνει, φροντίδα, αγάπη αλλά και μια ανατροφή χωρίς στίγμα”, δήλωσε.

Στο συμβουλευτικό κέντρο για κακοποιημένες γυναίκες, η Υφυπουργός εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των θεμάτων βίας και κακοποίησης. Σημείωσε ότι, όπως και στην Ελλάδα, το κέντρο στο Κατάρ ακολουθεί ένα ολιστικό μοντέλο λειτουργίας, που περιλαμβάνει την πρόληψη, την προστασία και την αποκατάσταση. Στις συζητήσεις της με τοπικούς εμπειρογνώμονες, η κ. Παπακώστα αντάλλαξε απόψεις σχετικά με αποτελεσματικές πρακτικές και προκλήσεις, διερευνώντας περαιτέρω εργαλεία για την καταπολέμηση της βίας και την υποστήριξη των θυμάτων. “Μοιραζόμενοι τις επιτυχίες μας και αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις μας, μπορούμε να εργαστούμε για ένα μέλλον όπου κάθε γυναίκα θα ζει χωρίς βία”, σχολίασε η ίδια.


Διαβάστε επίσης